Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen överklagar beslut om licensjakt på björn

Länsstyrelsen beslutade den 10 juni om licensjakt på högst 25 björnar i Gävleborgs län. Naturskyddsföreningen i Gävleborg är inte nöjda med beslutet och har nu överklagat till förvaltningsrätten.

Annons

Naturskyddsföreningen anser att beslutet om licensjakt på björn strider mot den svenska jaktförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv. Förvaltningsmålet för björn i Gävleborg ligger på 360 individer, den siffran menar Naturskyddsföreningen att man redan har understigit.

– Det kom nya siffror bara en vecka innan länsstyrelsen gav sitt beslut där man har beräknat att björnpopulationen redan idag är mindre än vad förvaltningsmålet anger, säger Anders Ekholm, jakt- och rovdjursansvarig på Naturskyddsföreningen.

Björnjakten inleds den 21 augusti. I år får 25 björnar skjutas enligt länsstyrelsens beslut.

De allmäna förutsättningarna för licensjakt fastslås i jaktförordningen. Där står det bland annat att jakten måste vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek. Det menar Naturskyddsföreningen att beslutet strider mot.

Länsstyrelsen i Gävleborg medger i sitt beslut att antalet björnar har minskat. 2015 upptogs björnen på den svenska rödlistan och den bedöms av Artbanken som "nära hotad". Samtidigt konstaterar man att björnar orsakar skador i länet.

I sin motivering till beslutet fastslår länsstyrelsen att en begränsad och reglerad licensjakt på björn är nödvändig för att förhindra allvarliga skador som björn orsakar. Man konstaterar också att de alternativ som finns till licensjakt inte fungerar lika bra.

Länsstyrelsen har efter att ha beräknat tillväxttakten och antalet individer som har dött av olika orsaker kommit fram till att ett jaktuttag på 25 björnar är rimligt för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus.

Men Anders Ekholm tycker inte att länsstyrelsen har gjort ett bra jobb.

– Vi tycker att underlaget är bristfälligt, dessutom ligger bevisbördan tungt på länsstyrelsen.

Årets björnjakt inleds den 21 augusti och håller på fram till att 25 björnar har skjutits, dock längst till den 15 oktober. Om inte förvaltningsrätten ger Naturskyddsföreningen rätt det vill säga.

– Det är ju en ny förvaltningsrätt som beslutar om detta så jag vågar inte gissa hur det går, säger Anders Ekholm.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons