Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man onanerade inför kvinnor på tåg och vid matbutiker – döms till fängelse

I februari strömmade flera anmälningar in till polisen i Ljusdal om en blottare i trakten. Nu har en man i 20-årsåldern dömts för brotten. Påföljden blir två månaders fängelse för nio fall av sexuellt ofredande, runtom i landet.

Annons

Mellan den 21 och 26 februari i år fick polisen in flera anmälningar om att en man blottat sig på tåg och bussar mellan Bollnäs och Ljusdal, samt inne i Järvsö. Under resorna hade mannen satt sig nära flickor och kvinnor, dragit ner byxorna och onanerat inför dem.

En av kvinnorna vittnade om att hon sa åt mannen att sluta och sedan skrek "vad i helvete håller du på med". När tåget närmade sig Järvsö reste han sig och gick mot ytterdörrarna, men vände sig sedan om och fortsatte att onanera. Han hånlog då mot henne, enligt kvinnan. När kvinnan insåg att hon var ensam i vagnen blev hon rädd, lämnade vagnen och letade efter en konduktör.

Efter händelsen har hon inte vågat åka tåg under kvällstid.

Läs mer: Flera anmälningar mot blottare på tåg – har onanerat för flickor

Under kvällen den 22 februari utsattes tre kvinnor för blottande eller tafsande vid parkeringen till matbutiker i Järvsö och Ljusdal. Två av kvinnorna kränktes av att mannen stod nära deras bilar och onanerade inför dem. Den tredje kvinnan blev förföljd och sedan handgripligen antastad med en hand mellan benen när hon var på väg från affären.

Polisen fick sedan fram en man som var skäligen misstänkt för brotten.

Läs mer: Efter flera blottanden på tåg – polisen har misstänkt gärningsman

En man i 20-årsåldern åtalades sedan vid Ångermanlands tingsrätt för 13 fall av sexuellt ofredande. Han var tillfälligt bosatt i Järvsö i februari.

Mannen döms för tre fall av sexuellt ofredande i Järvsö och Ljusdal och ett fall på ett tåg mellan Bollnäs och Ljusdal. Han stod även åtalad för ytterligare ett fall på ett tåg, samt på en ersättningsbuss, men i de fallen friades mannen eftersom målsägarna inte var säkra vid fotokonfrontationen.

Mannen döms även för flera liknande händelser i Täby och Kramfors kommun.

Vid en första undersökning gjorde läkare bedömningen att mannen kunde lida av en allvarlig psykisk störning. Men en senare större undersökning visade att mannen inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han döms nu till två månaders fängelse och ska betala sammanlagt 44 000 kronor i skadestånd till åtta olika målsägare.

Mannen utvisas även från Sverige och förbjuds att återvända under de närmaste fem åren.

■ ■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här

Mer läsning

Annons