Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritetens budget vann i regionfullmäktige – lovar satsningar på personalen

Primärvården, ambulanssjukvården och personalens villkor stod i centrum under budgetdebatten i regionfullmäktige under onsdagen.
Vann gjorde majoritetens budget – som bland annat vill satsa mer pengar på personalen.

Annons

Budgetfrågan dominerade onsdagens möte i regionfullmäktige, som var den första av två sammanträdesdagar. Som vanligt hölls mötet på Bollnäs folkhögskola.

Dagens huvudpunkt var hur de åtta miljader, som Region Gävleborg har att spela med, skulle fördelas under 2017, samt staka ut den ekonomiska riktningen för 2018 och 2019. Flera andra punkter stod på dagordningen – men i slutändan var det bara budgetfrågan som hanns med.

Inför beslutet hölls långa och utdragna diskussioner om allt från fossilfri kollektivtrafik till ambulanssjukvård. Men personalens villkor och löner, primärvården och regional utveckling, var frågor som var uppe för diskussion.

LÄS MER: Regionledningen vill satsa på personalen – och nya lokaler för fem miljarder

I vanlig ordning röstade partierna på sina egna budgetar. Vann i omröstningen gjorde majoritetens budget som bland annat vill satsa fem miljarder under en femårsperiod på det fortsatta byggprogrammet för Gävle och Hudiksvalls sjukhus. Regionrådet Eva Lindberg (S) inledde debatten med att prata om sin budget.

– Det här är en av de starkaste och mest genomarbetade budgetar som jag fått ansvar att presentera, sa hon.

Eva Lindberg (S), regionstyrelsens ordförande och ledamot i Regionfullmäktige. Arkivbild.

Över partigränserna var ledamöterna överens om att man behöver satsa på personalen – men de tänkta tillvägagångssätten skiljde sig åt. Både majoriteten och oppositionen anklagade varandra för att göra för lite.

LÄS MER: Arbetarbladet granskar läkarkrisen: 9 435 invånare – men bara en enda läkare

Majoriteten ville satsa på höjda löner och möjlighet för sjuksköterskor att genomgå en specialistutbildning med bibehållen lön.

– Det finns många sjuksköterskor som väntar på att kunna få läsa specialistutbildning och få fullt betalt, sa Per Almberg (MP), när han gick upp i talarstolen och fortsatte:

– Det är glädjande att vi nästan här allihopa är överens om att satsa på personalen.

Även ekonomin, de ökade kostnaderna för sjukvården samt personalbristen var frågor som diskuterades. Framförallt diskuterade man hur resurser ska fördelas mellan primärvården och den vård som bedrivs på sjukhus. Arbetarbladet har tidigare berättat att mer än varannan läkartjänst på länets hälsocentraler står tom.

– Vi har 70 läkare som fattas och det gör även över 200 sjuksköterskor – och vi kan inte bemanna ambulanser, sa Maria Molin (M).

LÄS MER: Så vill politikerna lösa läkarkrisen

Även frågan om hospice och mellanvårdsplatser var uppe på agendan – det senare var något som Yvonne Kardell (C) inte gav mycket för.

– Jag har själv jobbat många år i äldrevården och det värsta man kan göra mot en äldre, dement människa är att flytta den mycket. Ju mer man flyttar en gammal människa som är jättedålig – desto sämre blir det, sa hon.

Mer läsning

Annons