Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare misstänkta björnåtlar har hittats – flera ton slaktavfall i skogen

Flera ton slaktavfall har hittats på två ställen i Järvsöområdet. Mycket tyder på att det är olagliga björnåtlar som har lagts ut och därför ska ärendet polisanmälas.

Annons

Tidigare har vi rapporterat om olagliga björnåtlar i två viltvårdsområden i Ljusdals kommun. Nu har ytterligare slaktavfall hittats i två olika skogsområden i Järvsötrakten. Länsstyrelsen, polisen och kommunens miljöenhet har varit och besökt platserna. Mycket tyder på att det rör sig om björnåtlar.

– Det är slaktavfall som har körts ut och det finns björnspår i området. Vi vet inte om det rör sig om björnåtel, men det är troligt att det har den kopplingen. Speciellt på den ena platsen, säger Niklas Svensson, kommunekolog och ställföreträdande miljöchef i Ljusdals kommun.

Läs också: Björnjakt förbjuds i ännu ett område – slaktavfall hittat i skogen

Slaktavfall har hittats på två platser i Järvsöområdet.

Än så länge vet man inte några exakta volymer, men det rör sig om flera ton slaktavfall. Miljöenheten tittar framför allt på om det har begåtts något miljöbrott, medan länsstyrelsen har hand om den jaktliga biten.

– Vi måste se över situationen och bilda oss en uppfattning om vad det är för någonting. Sedan måste vi titta på vilka åtgärder som kan göras, till exempel sanering, säger Niklas Svensson.

Slaktavfallet tros ha lagts dit för att locka björnar till området.

Både kommunen och länsstyrelsen kommer att göra en polisanmälan. Därefter startar polisen en utredning. Enligt Lars Fredin, kommissarie vid polisen i Region Mitt, är ingen brottsrubricering ännu satt, men det kan komma att röra sig om miljöbrott, jaktbrott och grovt jaktbrott.

Läs också: Förbjuder björnjakt i stort område – otillåtna lockbeten har hittats

– Det är ju komplicerade ärenden eftersom det är så mycket lagstiftning inblandat. Nu väntar vi på de här uppgifterna från kommunen och länsstyrelsen. Sedan får vi helt enkelt börja prata med viltvårdsområdena och höra om det finns någon som vet vad som har hänt.

Det här är det tredje fallet av misstänkta illegala björnåtlar på kort tid. Tidigare har två viltvårdsområden i Ljusdals kommun infört ett förbud mot björnjakt efter att olovliga åtlar har hittas.

Även jakten i Ramsjö i Ljusdals kommun ska vara stoppad efter att en mindre mängd slaktavfall, som misstänks vara björnåtel, har hittats. Det rapporterar P4 Gävleborg.

– Man har hittat åtel som inte är anmäld till myndigheten och från myndigheten antar man att det kommer användas till olaga björnjakt, säger Michael Larsson, nyttjanderättschef på Stora Enso till P4 Gävleborg.

Rolf Berglund är jaktledare för ett jaktlag som brukar jaga i området där det nu har införts ett förbud.

– Jaktlaget har ju varit inställt på att man ska kunna jaga i helgen och så blir det så här. Vi har ju tillstånd på två åtlar och så är det folk som gör på det här viset och förstör allt. Det är sabotage, säger han till Helahälsingland.se.

Läs även: Naturskyddsföreningen överklagar beslut om licensjakt på björn

Mer läsning

Annons