Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftbolag vill bygga högre kraftverk i Tandsjö - måste göra om fågelinventering

Redan 2012 fick Wpd Scandinavia tillstånd att bygga en vindkraftspark i Tandsjö. Företaget har nu ansökt om att få bygga färre men högre kraftverk. Innan beslut kan tas måste dock en ny fågelinventering göras, anser miljöprövningsdelegationen. Detta eftersom den tidigare är för gammal.

Annons

Vindkraftbolaget Wpd Scandinavia fick 2012 tillstånd att bygga en vindkraftpark i Tandsjö väster om Ljusdal. Det handlade då om tolv kraftverk med en maxhöjd på 180 meter.

Läs också: WPD vill sätta upp tolv vindkraftverk

Inga verk har dock byggts ännu och förra året ansökte företaget om att få bygga 210 meter höga verk istället.

Wpd Scandinavia vill bygga 210 meter höga vindkraftverk i Tandsjö, men måste göra en ny fågelinventering för att kunna få tillstånd.

Det ställde sig både Länsmuseet Gävleborg och Ljusdals kommunstyrelse sig negativa till, eftersom parken då skulle synas mer från världsarvsgården Fågelsjö gammelgård.

Läs också: Högre kraftverk kan bli hot mot världsarv – kritiseras av länsmuseet

Kommunstyrelsen påpekade dessutom att Tandsjö har tagits bort från det område som utpekats som lämpligt för vindkraft i översiktsplanens tematiska tillägg.

Kommunen och Länsmuseet Gävleborg är oroliga över att vindkraftparken kan komma att synas för mycket från världsarvsgården i Fågelsjö.

Nu ansöker företaget om att få bygga nio vindkraftverk istället för tolv, men fortfarande med en totalhöjd av 210 meter. Eftersom antalet kraftverk har blivit färre anser företaget att påverkan på djurliv och naturmiljön minskar, även om höjden ökar.

Men miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Dalarna tycker det är svårt att ta ställning till hur den ändrade ansökan kommer att påverka rovfåglar i området, eftersom företagets fågelinventeringar genomfördes för mer än fem år sedan.

Läs också: Oklara regler om örninventering

Onshore Tandsjö AB måste därför komplettera sin ansökan med en bedömning av påverkan på framför allt kungsörn. Den kan enligt miljöprövningsdelegationen bestå av fältstudier och erfarenhetsutbyte med ornitologer som har lokalkännedom. Den bör också innehålla riskbedömning gällande kollisioner på grund av större vindkraftverk.

Företaget föreläggs också att genomföra samråd med företaget som driver närliggande Skaftåsens vindkraftverk.

Kommunstyrelsen i Ljusdal har inte tagit ställning till företagets nya ändringsansökan.

Mer läsning

Annons