Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftbolag överklagade bygglovsavgift – får avslag i domstol

Vindmark Technologies överklagade beslutet om en bygglovsavgift på drygt 160 000 kronor för sin ansökan om att bygga sex vindkraftverk på Bondarvsvallsberget i Harsa. Mark- och miljödomstolen avslår nu överklagandet.

Annons

Vindmark Technologies ifrågasätter avgiften och uppger bland annat att de fick betala drygt 53 000 kronor i bygglovsavgift när myndighetsnämnden i Ljusdal beviljade bygglov för fem vindkraftverk med tillhörande transformatorstation på Hybbelberget. Det innebär drygt 10 600 kronor per vindkraftverk. Att de nu ska betala en avgift på drygt 160 000 kronor för sex vindkraftverk, en ansökan som för övrigt avslogs, anser företaget är orimligt. Bolaget menar dessutom att handläggningen haft omfattande brister, att handläggaren har motarbetat företaget och att handläggningen tog alldeles för lång tid.

Läs också: Ingen vindkraft i Harsa – Vindmark får avslag igen

Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som dock gick på nämndens linje. Länsstyrelsen motiverade beslutet bland annat med att avgiften gällde ett komplext ärende som innehöll flera handläggningsmoment. Bolaget överklagade länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Östersund och ville att beslutet antingen skulle hävas eller att avgiften skulle jämkas.

Även mark- och miljödomstolen avslår överklagandet. Domstolen anser att avgiften är korrekt beräknad och att nämnden har haft rätt att ta ut den. Däremot kan det bli aktuellt med en minskning av avgiften om det finns särskilda skäl för det. Mark- och miljödomstolen anser dock inte att det i det här fallet har framkommit skäl som skulle motivera en minskning.

Läs också: Vindmark överklagar igen – vill bygga vindkraft i Harsa

Läs också: Nämnden sa nej till vindkraft i Harsa – nu överklagas beslutet av företaget

Mer läsning

Annons