Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill glasa in Ambassadens balkonger – länsmuseet säger nej

Miljonprogramshus har också kulturhistoriskt värde, i synnerhet flerbostadshuset Ambassaden i Ljusdal. Därför bör balkongerna inte glasas in så att intrycket förvanskas, anser byggnadsantikvarie Daniel Olsson.

Annons

Bostadsrättsföreningen Stängeln har lämnat in ansökan om att få glasa in balkongerna på Mårtensgatan 4-6 i Ljusdal.

Ambassaden, som är 140 meter långt, byggdes i början av 1960-talet.

Huset, som heter Ambassaden, ritades av Sundsvallsarkitekten Bengt Lekhammar. Det byggdes i början av 1960-talet, är 140 meter långt och rymmer 88 lägenheter. För drygt tio år sedan renoverades balkongerna, och fick tillbaka det ursprungliga utseendet, med tidstypiska färger på fronterna.

Läs även vad länsmuseet anser om Domushuset från 60-talet: Coop skyltade om utan bygglov – slipper sanktionsavgift

Nu vill bostadsrättsföreningen dels göra inglasade balkonger även i markplan – där det nu finns öppna altaner – och dels förstora och glasa in samtliga av övriga lägenheters balkonger.

Huset på Mårtensgatan i Ljusdal byggdes i början av 1960-talet, och är 140 meter långt.

Planen som lämnats in är nu ute på remiss. Länsmuseets byggnadsantikvarie, Daniel Olsson, har granskat förslaget – och ogillat det:

"Balkongernas färgsättning utgör i dag en stor del av huvudfasadens karaktär och denna skulle helt försvinna om de utformas i enlighet med den nu inlämnade ansökan" skriver Daniel Olsson, som poängterar att huset är ett av Ljusdals bäst bevarade flerbostadshus från 1960-talet. Han anser att det öppna intryck exteriören nu har bör bevaras. Dessutom befarar han att den enhetliga färgsättning som föreslås skulle ge ett monotont intryck och utbyggda balkonger skulle förändra exteriören avsevärt. Byggnadens kulturhistoriska värde och ursprungliga karaktär förvanskas om den byggs om enligt förslaget.

Daniel Olsson vill inte att huset på Mårtensgatan ska byggas om enligt förslaget.

Utifrån ovanstående avråder Länsmuseet bestämt plan- och bygg från att bevilja bygglov för förändringen, och Daniel Olsson förordar att bostadsrättsföreningen bör studera andra möjliga alternativ.

Bostadsrättsföreningen vill påbörja bygget i januari nästa år.

Hör mer om Daniel Olssons tankar kring husen i Ljusdal: Torntätt i köpingen – enda huset utan torn var kyrkan

Mer läsning

Annons