Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenskoteråkning utanför Älvvallen nekas av länsstyrelsen: "Vi är lite upprörda"

Vattenskoteråkning vid Älvvallen är ifrågasatt. Länsstyrelsen avslog årets dispensansökan från Ljusdals Jet Racing Club. Nu har klubben överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Annons

Vattenskoterklubben ansökte i februari om dispens för träningsverksamhet inom ett avgränsat område utanför Älvvallen. Det är samma område som har använts tidigare år. Men i år fick klubben avslag på sin ansökan.

Ljusdals Jet Racing Club har i många år tränat åkning med jetski på ett avgränsat ställe i Ljusnan. Men flera kringboende är irriterade på ljudet.

Remissinstanser som exempelvis Naturvårdsverket, polisen, Sjöfartsverket och kustbevakningen hade inget att erinra mot ansökan.

Läs också: Vattenskoterklubb vill inte låta markägare påverka överklagan

Men länsstyrelsen pratade inför beslutet med närboende som menar att ljudnivån från vattenskoteråkningen är störande. En annan orsak till avslaget är enligt länsstyrelsen också att klubben inte är villig att flytta sin verksamhet.

Fredrik Forsberg, ordförande i Ljusdals Jet Racing Club, berättar att klubben har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Läs också: Länsstyrelsen fick göra om förra årets beslut: "Det har blivit knas"

– Länsstyrelsen har inte riktigt gjort rätt jobb alls i år. Vi är lite upprörda. De hänvisar till saker som inte är relevanta.

Ett exempel på detta är enligt Fredrik Forsberg att länsstyrelsen hänvisar till yttranden som lämnades inför det första beslutet förra året. Det överklagades och innehöll andra tider än de som var aktuella i årets ansökan.

Läs också: Polisen varnar för buskörning med vattenskoter i Ljusnan: "Har hänt tragiska olyckor"

– Vi har hållit till på samma ställe i snart 15 år och det är alltid någon som är missnöjd, det kommer vi aldrig undan. Men vi har som mål att hitta en avvägning mellan oss och de boende.

Fredrik Forsberg anser att platsen  i Ljusnan utanför Storhaga by är den mest optimala för klubbens verksamhet.

Enligt miljöenheten i Ljusdals kommun har inga klagomål mot vattenskoteråkningen kommit in under 2015, men däremot våren 2016. Det finns enligt enheten en frustration hos kringboende, som inte vet var de ska vända sig med klagomål genom att polisen, länsstyrelsen och myndighetsnämnden delar tillsynsansvaret.

Läs också: Förarbevis för vattenskoter föreslås

I förra årets beslut skrev länsstyrelsen att klubben borde hitta en annan placering för sin verksamhet. Miljöenheten i Ljusdals kommun rekommenderar också att området för åkning för flyttas 250 meter uppströms, utanför hembygdsgården och Folkparken.

Men det är inget som Fredrik Forsberg ser som ett alternativ.

– Nej, det känns mer som en principgrej mer än att det skulle göra någon nytta. Vi pratar om en sport som låter, vi syns och hörs överallt. Vi har tillsammans med Ljusdals kommun vid flera tillfällen tittat på alternativa platser och de har själva ansett att det här är den optimala platsen. Varför de har ändrat sig nu begriper vi inte.

Läs också: På vattenskoter från Ystad till Haparanda: "Roligast när jag går i mål"

Fredrik Forsberg hoppas på ett positivt utslag från förvaltningsrätten. Men även utan ett sådant kommer de att köra vattenskoter i Ljusnan i sommar.

– Den här vattenskoterförordningen som det hänvisas till är under utredning. Det finns ingen myndighet som övervakar den längre. Egentligen kan vi åka hur och var vi vill. Men vi vill ha en fast plats och en överenskommelse med omgivningen. Vi vill inte ses som någon form av plåga på det viset, säger han och fortsätter:

– Verksamheten lägger vi inte ner, det är för mycket pengar nedlagda för att vi bara ska sluta. Folk satsar och kör tävlingar både inom Sverige och utanför, så vi kan inte lägga ner på grund av något sådant.

Fakta:

En vattenskoter är en farkost som är kortare än fyra meter och som huvudsakligen drivs fram av ett vattenjetaggregat.

Enligt vattenskoterförordningen är det endast är tillåtet att köra vattenskoter i farleder samt i områden där länsstyrelsen beslutat om undantag från det generella förbudet. Färd genom naturreservat, Natura 2000-område eller allmän badplats är inte tillåten.

Det råder dock oklarhet om vattenskoterförordningen stämmer överens med EU-lagstiftningen. Därför bedriver myndigheter just nu ingen tillsyn utifrån förordningen.

Men samma regler gäller för vattenskoter som båtar och fartyg – föraren ska respektera sjötrafikförordningens regler och se till att ingen skada eller olägenhet uppstår för människors hälsa och miljön.

Källa: Naturvårdsverket

Mer läsning

Annons