Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vass kritik efter chefens svar i arvodeshärvan: "Fullständigt horribelt"

Den uppmärksammade arvodeshärvan runt S-politikern Örjan Fridner har tagit en ny vändning. Ett svar från Ljusdals kommuns personalchef möts nu av starka reaktioner från Socialdemokraterna.

Annons

Turerna kring Socialdemokraten Örjan Fridners politikerarvoden tog fart efter att Ljusdals kommun polisanmälde honom i maj.

Örjan Fridner driver ett eget företag och hade med anledning av det angett uppgifter om förväntad arbetsinkomst för att kunna få ersättning för den inkomst han förlorar i samband med sina politiska uppdrag.

Men kommunens personalchef Maria Carlgren menade att S-politikern medvetet skulle ha angett en för hög arbetsinkomst och därmed roffat åt sig en för hög ersättning.

I augusti presenterade Örjan Fridner ett nytt intyg från Försäkringskassan om sjukpenninggrundande inkomst, SGI, vilket fungerar som en slags prognos för vad företagaren förväntas tjäna och som enligt kommunen är ett korrekt sätt att redovisa förväntad arbetsinkomst.

Läs även: Här är Fridners nya bevis i arvodeshärvan: "Det är karaktärsmord"

Örjan Fridner är starkt kritisk till svaret från personalchefen.

Intyget visade att den beräknade årsinkomst som Örjan Fridner först angivit på 360 000 kronor skulle vara i underkant tilltagen – det nya beslutet om SGI beräknades nämligen till 523 000 kronor, vilket skulle betyda att politikerarvodet också blir större.

"Om en person lämnar in en sådan prognos, då litar kommunen på det", sa nu avgångne kommunchefen Claes Rydberg för drygt en månad sedan. Men kommunens personalchef Maria Carlgren verkar ha en annan uppfattning.

Läs mer: Kommunchefen om arvodeshärvan i Ljusdal – kommunen ska lita på nya företagare

I ett brev till Örjan Fridner svarar personalchefen att hans förväntade arbetsinkomst ska skrivas upp till det nya beloppet för 2016. Men däremot inte för 2015.

Trots att Örjan Fridners SGI-intyg gäller från början av 2015 och 24 månader framåt står Maria Carlgren alltså fast vid bedömningen om att han försökt få en för hög ersättning.

"För 2015 har du själv på fråga från kommunen uppgivit att du inte har haft någon inkomst, vilket innebär att SGI/beräknad årlig inkomst inte gäller", skriver nu personalchefen i ett brev till Örjan Fridner.

Svaret väcker kraftiga reaktioner från Socialdemokraterna.

Personalchefen Maria Carlgren menar att Fridners intyg från Försäkringskassan inte ska gälla för 2015.

Läs också: Topp-politiker JO-anmäler kommunen – ser politiska motiv bakom polisanmälan

Örjan Fridner själv menar att personalchefen blandat samman begreppen.

– Det är fullständigt horribelt. Det jag har sagt till kommunen är att jag inte tagit ut några pengar från företaget. Tydligen behöver jag påminna kommunen om vad det är de själva har efterfrågat, nämligen ”förväntad årsinkomst”. Det är detta, och inte ”uttagen lön från företaget”, som jag – och de andra politikerna med eget företag – uppmanats lämna uppgifter om.

Han får medhåll från partikollegan och oppositionsrådet Markus Evensson (S) som riktar en känga mot Maria Carlgren.

– Vi i fullmäktige har beslutat att vi ska använda oss av SGI utifrån försäkringskassans underlag, men så har vi en personalchef som säger att vi inte tänker följa det beslutet.

Först efter artikelns publicering lyckades vi nå Maria Carlgren för en kommentar.

Läs hennes svar här: Så svarar personalchefen på Fridners kritik: "Inte haft någon inkomst"

Mer läsning

Annons