Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valliansen vill bygga ålderdomshem på Östernäs: "De skulle få det ofantligt fint där"

Fler trygghetsboenden och ett nytt omsorgsboende på Östernäs, det tror Valliansen är ett recept för att möta utmaningarna med en befolkning som blir allt äldre. Nu ska omsorgsförvaltningen starta en utredning om framtidens omsorgsbehov.

Annons

Befolkningen i Ljusdal blir allt äldre. Antalet personer över 80 år ökar och med dem även kraven på äldreomsorgen. Men exakt hur är inte klart och därför ska omsorgsförvaltningen, på Valliansens initiativ, utreda vilka behov och utmaningar som väntar om fem, tio, tjugo år.

– Vi vet att det kommer bli fler äldre. Därför måste vi ha en strategi. Hur ser den framtida kunden ut? Vilka boendeplatser och vilken form behöver vi? Det måste vi ta reda på nu, säger Mikael Björk som är omsorgschef.

Läs också: Stora utmaningar för omsorgschefen i Ljusdal: "Vi är ju inte i hamn på något sätt"

– Från 2025 kommer antalet personer över 80 år att öka ordentligt, då måste vi veta hur vi ska hantera det här.

Omsorgschefen Mikael Björk ska starta en utredning för att se hur framtidens äldrevård ska se ut i Ljusdals kommun.

Redan nu har kommunen siktat in sig på att bygga ut antalet trygghetsboenden i kommunen. Gärdeåsen lyfts ständigt fram som ett gott exempel och nu planeras ett boende i Järvsö. På sikt kan ett trygghetsboende även bli verklighet i Färila.

I framtiden ska man även titta på om nuvarande omsorgsboenden kan göras om till trygghetsboenden eller hyresrätter.

Med fler trygghetsplatser löses flera behov, men det kommer också ställas nya krav på framtidens omsorgsboenden där vårdbehoven väntas öka. Det menar Yvonne Oscarsson (V) som är ordförande för omsorgsnämnden.

– De flesta kommer kunna bo på trygghetsboenden till slutet av sina dagar, men de som flyttar in i äldreboende kommer vara väldigt hjälpbehövande, säger hon.

Se också: "De får bära ut mig"

Yvonne Oscarsson (V) ser gärna att ett framtida omsorgboende byggs på Östernäs.

Det är framförallt antalet dementa som förväntas öka och en del av utredningen som nu ska dra igång ska titta hur ett framtida äldreboende med hjälp av den senaste tekniken skulle kunna möta den gruppens behov.

Yvonne Oscarsson ser gärna att ett framtida vård- och omsorgsboende placeras på Östernäs. Marken går att sanera och då skulle det vara det vara en idealisk plats, menar hon.

Läs också: Kommunen vill planera för bostäder på Östernäs: "Men det finns föroreningar"

– De skulle få det ofantligt fint där, nära till centrum för de boende och de som arbetar. Mer centralt går inte att hitta.

Med tanke på Östernäs industrihistoria, tror du det är en attraktiv plats dit folk vill flytta?

– Jag tror det skulle vara otroligt attraktivt, säger Yvonne Oscarsson.

Mer läsning

Annons