Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökat bandygymnasium kan få fler att stanna: "En win win för alla"

Ljusdals BK vill bli bättre på att fånga upp framtidens talanger och här kan Trägymnasiet spela en viktig roll. Friskolan har ansökt om att driva bandygymnasium tillsammans med Slottegymnasiet från hösten 2017.

Annons

Bland de många nior som väljer bort Ljusdal i gymnsievalet finns det flera sportintresserade som söker sig till olika idrottsutbildningar utanför kommunen. Slottegymnasiet har förvisso ett bandygymnasium, men i dag för det en tynande tillvaro. Just den biten kan det snart bli ändring på.

Läs mer: Fler än varannan Ljusdalselev väljer bort Slottegymnasiet

På fredagen höll Ljusdals BK en presskonferens där man, förutom att presentera ett efterlängtat nyförvärv i Micha Svechnikov, berättade om sin vision för framtiden. Den handlade mycket om att behålla bandytalanger på orten.

TV+Text: Micha Svechnikov tillbaka i Ljusdals BK

Ola Bengtsson, klubbchef i LBK, presenterade på fredagen en framtidsvision som innebär att fler stannar på orten och går på bandygymnasium.

– I dag ser vi hur 12-13-åringar börjar fundera på om de ska gå på bandygymnasiet i Edsbyn och Sandviken. Den trenden måste vi vända, säger klubbchefen Ola Bengtsson och fortsätter.

– Då måste vi få eleverna att stanna här i Ljusdal och gå på bandygymnasium.

Från klubbens sida har man uppvaktat Trägymnasiet som har nappat och skolan har nu ansökt hos skolverket om att starta en idrottsutbildning.

– Godkänns den kan vi börja hösten 2017 och erbjuda tre platser, säger Tina Bergman som är rektor på Trägymnasiet.

Trägymnasiets rektor Tina Bergman menar att ett bandygymnasium tillsammans med Slottegymnasiet är en

Att driva ett bandygymnasium på egen hand är inte möjligt för en så liten skola som Trägymnasiet, menar rektorn, men tanken utbildningen ska drivas tillsammans med Slottegymnasiet. De två skolorna med sina olika inriktningar kommer då att ha ett bredare utbud att erbjuda eleverna.

– För LBK innebär det att fler talanger stannar, för skolorna innebär det att fler ungdomar stannar på orten. Det blir en winwin för alla, säger Tina Bergman.

– Det känns jättebra. Jag är otroligt glad att LBK kom till oss.

Läs mer: Nedläggningshotat program har fått flera sökande – såhär har eleverna sökt till gymnasiet i höst

Mer läsning

Annons