Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trickbag släpper nytt album: Höjdpunkten var när Kim Wilson klev in"

23 år och sju skivor. Så ser facit ut för det till stor del Järvsöbaserade bandet Trickbag. Den sjunde och senaste plattan kommer ut i slutet av augusti och har spelats in i USA.

Annons

Under tio intensiva februaridagar i Kalifornien spelade Trickbag in sin nya platta som släpps den 25 augusti.

Trickbag with friends volume 2 – en uppföljare till deras tidigare album med gästartister.

Föregångaren spelades in i Sverige tillsammans med internationella blues-artister i samband med gemensamma spelningar.

– Vi hade under många år samlat på oss en massa material. Alltid när vi spelar tillsammans med en artist eller ett band försöker vi att klämma in en dag i studion också, berättar Lars Näsman, kontrabasist i Trickbag.

Trickbag tillsammans med Kim Wilson (längst till vänster) Kid Ramos och Nathan James på Sacred cat studio i Oceanside, USA.

Trickbag består av: Lars Näsman, kontrabasist, Fredrik von Werder, Piano och orgel, Tommy Moberg, sång och slagverk, Per Norin, trummor, Steve "West" Weston, munspel, och Toni Leion, gitarr.

Till slut nådde de en punkt där det kändes aktuellt att samla dem i ett album. De valde att döpa den till "Trickbag with friends volume 1".

– "För man vet ju aldrig", minns Lars att han tänkte när han föreslog namnet till sina bandmedlemmar. Det kanske kunde tänkas bli fler.

Tre år efter releasen av den första volymen kommer nu uppföljaren. Men denna är alltså inspelad på gästartisternas hemmaplan.

– Vi tänkte att det är ju roligare om vi åker dit och spelar in där med dem den här gången. Då blir det också lättare att lösa eftersom de bor där, säger Lars Näsman.

Gänget i Trickbag, som kommer från Järvsö, Yg, Finland och England, landade i San Fransisco där de började med ett par klubbspelningar, för att sedan landa i Greasland studio som ägs av norske Kid Anderson.

Trickbag i San Fransisco på Greasland studios. Där spelade de in tillsammans med Kid Anderson, Aki Kumar och Rusty Sin.

Under det som Trickbag kallar Greasland sessions deltog Kid Anderson själv, Aki Kumar och Rusty Sin som gäster på skivan. Det resulterade i fyra låtar.

En dag ledigt och en gästspelning på en klubb i Los Angeles senare anlände Trickbag till den lilla staden Oceanside mellan Los Angeles och San Diego. De höll till i Nathan James studio Sacred cat studio och spelade tillsammans med honom och Kid Ramos. Och så det riktigt stora namnet på skivan: Kim Wilson (som bland annat spelade in allt munspel till filmen Cadillac Records från 2008).

– Jag måste säga att höjdpunkten på turnén var när Kim Wilson klev in. Han har spelat med alla. Han är ett av de absolut stora namnen i branschen i dag, säger Lars Näsman, som erkänner att han blev aningen "starstruck".

Att ta sig tiden att göra sådana här projekt, komma iväg och spela med andra artister ser Lars Näsman som en huvudingrediens till varför bandet hållit ihop så pass länge som 23 år.

– Det ger en mycket glädje och mycket inspiration. Det gör att man kommer hem och vill fortsätta, säger Lars Näsman.

Lars Näsman, kontrabasist i Trickbag som nu släpper sitt sjunde fullängdsalbum

Releasturnén för den nya skivan börjar med en spelning på Nefertiti i Göteborg. Därefter kommer gänget plus Aki Kumar till Hudiksvall för att spela på jazzklubben. Den tredje spelningen sker på Stenegård i Järvsö vilket är hemmaplan för några av bandets medlemmar. Den svenska delen av turnén avslutas sedan i Stockholm på Akkurat för att sedan fortsätta i Finland.

– Känslan vi har allihop är att det här kommer bli jättebra, säger Lars Näsman.

Mer läsning

Annons