Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Topp-politiker JO-anmäler kommunen – ser politiska motiv bakom polisanmälan

Vårens polisanmälan mot S-politikern Örjan Fridner har hanterats felaktigt och har politiska motiv, hävdar oppositionsrådet Markus Evensson. Nu anmäler han Ljusdals kommun till Justitieombudsmannen.

Annons

– Han borde avgå.

Socialdemokratiska oppositionsledaren Markus Evensson skräder inte orden när han talar om kommunalrådet Lars Molin (M) och kommunens agerande kring vårens polisanmälan mot Örjan Fridner (S).

Det var i maj som Örjan Fridner, dåvarande ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdal, polisanmäldes av Ljusdals kommun för att ha tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag.

Läs också: Efter polisanmälan – S-politiker i Ljusdal tar timeout: " Det värsta som hänt"

Men enligt flera politiker i kommunen har oklarheter och otydliga rutiner kring politikerersättningar och inkomstuppgifter gjort det svårt för egenföretagare att lämna rätt uppgifter. Och Markus Evensson påpekar också att Örjan Fridner i samband med att felet upptäcktes ska ha vänt sig till kommunen med en önskan om att få göra rätt för sig och betala tillbaka hela det årets politikerersättning på 37 000 kronor.

Sedan dess har Socialdemokraterna med Markus Evensson i spetsen undersökt turerna kring polisanmälan närmare, vilket nu resulterat i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Läs även: Ljusdals kommun JO-anmäls – diarieförde inte mejl på tre veckor

Kritiken handlar bland annat om att kommunen anses ha agerat inkonsekvent när Örjan Fridner var den enda som polisanmäldes, trots att det fanns fler politiker som befann sig i en liknande situation.

– Den veckan var det två andra politiker som befann sig i princip samma situation. Men de blev inte polisanmälda. De fick dispens om att lämna in sina inkomstuppgifter vid ett senare tillfälle, säger Markus Evensson och fortsätter:

– Jag anser att det är väldigt allvarligt att kommunen gör på det här sättet.

Enligt anmälan vill Markus Evensson också att JO ska reda ut om beslutsfattandet om att polisanmäla Örjan Fridner gått rätt till.

På frågan om vem som beslutat att anmäla Örjan Fridner svarade kommunchefen Claes Rydberg så här i ett mejl den 16 juni: "Frågan är en verkställighetsåtgärd som gjorts i förvaltningen".

– Men vad är då en verkställighetsåtgärd? Något man får delegerat till sig från politiken? Eller något som personalchefen får göra på egen hand i Ljusdals kommuns namn? Jag tycker inte att hon borde få göra det. I den offentliga förvaltningen krävs det att det finns beslut på det man gör, säger Markus Evensson.

Lars Molin håller inte med.

Läs mer: Ångerfull Fridner (S) tycker att polisanmälan "luktar politik"

Som han ser det var det rätt att personalchefen Maria Carlgren fattade beslutet.

– Polisanmälan har hanterats av förvaltningen. Vi har pratats vid, men det är inte politiken som fattat beslutet, det har förvaltningen gjort. Det blir tokigt om politiken skulle diskutera huruvida förvaltningen ska göra en polisanmälan, säger han.

Men Markus Evensson säger sig dock vara helt säker på att det handlar det om en politisk markering från kommunalrådet Lars Molin (M).

– Han gick ut i media och sa att han förutsätter att det blir en polisanmälan och att han skulle prata med kommunchefen om det. Så såg de till att det blev en anmälan. Det är ett sätt att få bort en kraftfull motståndare. Jag är helt övertygad om att det finns politiska förtecken. Det är ett förkastligt beteende, säger Markus Evensson (S).

Kommunalrådet slår ifrån sig:

– Så är det naturligtvis inte. Varken jag eller förvaltningen ska var polis, åklagare eller domare, säger Lars Molin.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning