Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Tidholm guidar på Mansjakt: "Ett stort samhällsproblem att män fungerar så dåligt"

Under sommaren pågår en utställning om mansnormer och mäns våld mot kvinnor på Stenegård. Journalisten och projektledaren för Fatta Man, Svante Tidholm, menar att alla borde se utställningen – i synnerhet män.

Annons

Det är ett tiotal personer i blandade åldrar som samlats för att guidas på utomhusutställningen Mansjakt, som arrangeras av Kulturkossan. Men bara två av deltagarna på guidningen definierar sig som män.

Läs mer: Recension av utställningen Mansjakt

– Det är så här det sett ut på alla guidningarna och så här brukar det vara även när jag är ute och föreläser annars, säger Svante Tidholm. Män verkar inte vilja prata om manlighet.

Han har jobbat som journalist och filmare och har bland annat gjort en dokumentär om en bordell i Tyskland, men nu är den Arbråbördiga Svante Tidholm projektledare för Fatta Man. Det är en organisation som verkar för att öka insikten om att dagens destruktiva manlighetsnormer är begränsande och kämpa för en annan sorts manlighet.

– Det är ett stort samhällsproblem att män fungerar så dåligt. Det är nästan uteslutande män som begår alla vålds- och sexualbrott. Sen har var vi dålig hälsa, mental ohälsa, och svårt för att ha fungerade relationer eftersom man lärt sig att vara en tuff och hård man.

Läs mer: Tidholm om övergreppen på nätet

Svante Tidholm guidar bland de olika verken i utställningen Mansjakt.

I utställningen finns målningar, installationer och statyer, som alla tolkar begreppet "Mansjakt". De nio konstnärerna har tagit sig an temat på olika sätt och det finns mycket att titta på. Till exempel en massa små tavlor med statistik över mäns våld mot kvinnor. På en av skyltarna står det att 53 kvinnor och barn i Ljusdal blev tvungna att bo på skyddade boenden för att komma undan en våldsam man. under 2015.

– Man får tillfälle att reflektera över vad man är för slags man och vad män ställer till med för skit, säger Svante Tidholm.

Uställningen pågår till 31:a augusti.

Ett av verken på Kulturkossans utställning

Mer läsning