Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora förändringar i årets björnjakt – så många björnar får skjutas

Högst 25 björnar får skjutas under årets björnjakt. Enligt en ny områdesindelning får 20 av dem skjutas i länets västra delar, och fem i de östra. I år måste dessutom de fällda björnarna transporteras till en besiktningsstation i Ljusdal, Alfta eller Åmot.

Annons

Som länsstyrelsen meddelade redan i april kommer områdesindelningen inför höstens björnjakt att ändras i länet. Det blir i år två jaktområden, en östlig och en västlig, där gränsen går längs väg 83 fram till och med Lilltjära strax söder om Kilafors, samt längs väg 272 från Lilltjära till Dalälven.

Läs också: Björnjakten i länet delas upp – oetiska, otillåtna jaktmetoder orsaken

I år får sammanlagt endast 25 björnar skjutas, till skillnad från förra året då Gävleborg tilldelades 37 björnar.

Se förra årets dramatiska björnjakt: "Den är på väg mot oss"

Anledningen till detta är enligt länsstyrelsen att björnstammen i länet visar på en nedåtgående trend. Förvaltningsmålet är att det ska finnas minst 360 björnar i länet.

I år får endast 25 björnar skjutas under björnjakten.

Normalt fälls flest björnar i länets västra delar, där det finns mycket skog och många björnar. Men björnarna orskar skador som exempelvis angrepp på ensilagebalar och bikupor i hela länet.

Se även: Den björnbitne jägaren berättar om björnattacken

För att minska skadorna i länets östra och befolkningstätaste del begränsas därför tilldelningen i väst till som mest 20 björnar. I det östra jaktområdet får fem fällas.

Jägarna måste transportera de fällda björnarna till en besiktningsstation.

Nytt för i år är också att länsstyrelsen på prov inför besiktningsstationer i Ljusdals, Alfta och Åmot. Dit ska jägare och ansvarig jaktledare transportera de fällda björnarna.

Se klassikern: Kvällspissar – då kommer björnen

Anledningen är enligt länsstyrelsen att det tidigare år har varit svårt för personalen att hinna med att besikta björnarna och därmed se till att villkoren i beslutet om licensjakt efterlevs.

Mer läsning

Annons