Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starten för insamling av matavfall i Ljusdals kommun senareläggs ett år

Projektet skulle ha startat i Ramsjö och delar av Ljusdal senare i höst, men varken upphandlingen eller beräkning av kostnaderna är klar.

Annons

Innan år 2020 ska minst 50 procent av kommuninvånarnas matavfall samlas in, enligt målen i den kommunala avfallsplanen.

Läs också: Matavfall ska samlas in i Ljusdal: "En stor utmaning"

För att åstadkomma detta startade kommunens renhållningbolag ett projekt i början av året. Planen var att ett insamling av matavfall skulle påbörjas i Ramsjö och delar av Ljusdal senare i höst.

Läs också: Nu ska ljusdalingar börja sortera sina matrester: "Det ska vara billigare"

Men nu blir det inte så, meddelar kommunen i ett pressmeddelande. En anledning till detta är att en upphandlingen av kärl och påsar ska ske gemensamt med övriga Hälsingekommuner, och den blir klar först 2017.

Starten för insamlingen av matavfall i Ljusdals kommun senareläggs ett år.

– Den gemensamma upphandlingen är en anledning till att vi har valt att avvakta starten av pilotprojekten, då inköp via upphandling innebär lägst kostnader. Vi gör vad vi kan för att hålla den nya renhållningstaxan så låg som möjligt, säger Josefine Karlsson, projektledare på Ljusdal Energi, i meddelandet.

Läs också: Seriq fortsätter satsa på biogasen i Söderhamn: "Vi tror bara mer och mer på det"

En annan anledning till att starten senareläggs är att arbetet med att beräkna kostnaderna för insamlingen fortfarande pågår. Även föreskrifterna i den kommunala renhållningsordningen måste ändras, och beslut om detta förväntas tas under våren 2017.

Planen är nu att inleda pilotprojektet i Ramsjö och delar av Ljusdal först hösten 2017. I övriga kommunen kommer insamlingen att påbörjas 2018.

Mer läsning

Annons