Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyttebegränsningar på skjutbana i Järvsö överklagas till mark- och miljödomstolen

Boende kring skjutbanan i Förnebo utanför Järvsö fick förra året nog av de frekventa skjutövningarna och klagade till kommunen, som begränsade skjuttiderna. Länsstyrelsen höll med om beslutet, som ligger på mark- och miljödomstolens bord.

Annons

Det var förra hösten som kommunen tog beslut om att begränsa skjuttiderna på skjutbanan i Förnebo efter ett klagomål från närboende. Jakt- och sportskytteklubben i Järvsö överklagade beslutet till länsstyrelsen, som dock tyckte att skjuttiderna var generöst tilltagna och därför avslog överklagandet i våras.

Skytteklubben gick då vidare till mark- och miljödomstolen. Det klubben är mest upprörd över är beslutet att det inte får förekomma någon verksamhet på söndagar. Under vardagar får skjutningar pågå fram till åtta på kvällarna, och på lördagar mellan nio och tre på eftermiddagen.

Gevärsskytte på skjutbana. Bilden är inte tagen i Förnebo.

Förslaget från klubbens sida är att de ska får övningsskjuta mellan 11 och 16 både lördagar och söndagar. Däremot erbjuder sig klubben att hålla stängd enstaka dagar om kringboende önskar, men då måste begäran ske minst två veckor innan.

Läs också: Fler unga vill bli jägare

Inom området i Förnebo finns hagelbanor och viltmålsbanor. Enligt överklagandet har klubben undersökt åtgärder för att förebygga buller, men kommit fram till att det är omöjligt. Klubben anser att det är viktigt att provskjuta vapen före jaktstart och menar att det är svårt att göra det på vardagar. En konsekvens av begränsningarna i skjuttider tror klubben kan bli att verksamheten måste läggas ner.

Klubbens representanter är också upprörda över att beslutet har tagits utan en diskussion med alla berörda.

Läs också: De jobbar för att bli fler kvinnliga jägare

Men kommunen håller i ett yttrande till mark- och miljödomstolen fast vid sitt beslut, som är baserat på miljöbalkens hänsynsregler. Det finns dessutom möjlighet till undantag från begränsningarna, vilket gör det möjligt att anordna tävlingar och utbildningar, påpekar man.

Efter en förfrågan av Järvsö jakt- och skytteklubb har kommunen föreslagit datum för ett möte, men begärde då att alla närboende också skulle bjudas in. Skytteklubben har dock inte återkommit till kommunen med ett svar om detta.

Mer läsning

Annons