Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot upphandling av skolskjutsar: "Vi är missnöjda med väldigt mycket"

En upphandling om skolskjutsarna i Ljusdals kommun för de kommande fem åren är färdig. Men nu har upphandlingen överklagats av både Diligensen och Sambus.– Vi är missnöjda med väldigt mycket, säger Diligensens ägare Ralph Persson.

Annons

Det är Inköp Gävleborg som ansvarar för upphandlingen av skolskjutsar på uppdrag av kommunen. När det här läsåret är slut går avtalet ut med de bussbolag som i nuläget ansvarar för skolskjutsarna i Ljusdals kommun. Därför har nu en upphandling gjorts som ska gälla de närmsta fem åren, med möjlighet till förlängning på två extra år.

– Inköp Gävleborg är experter på upphandling och ska se till att det genomförs på ett korrekt sätt enligt lagen om offentlig upphandling, säger Roland Hamlin, handläggare på utbildningsförvaltningen på Ljusdals kommun.

Se också: TV: Efter skolnedläggningen – larmet går tjugo i sex

De olika bussbolagen har fått lämna in anbud som Inköp Gävleborg har tagit ställning till. Bolag som har nyare fordon eller fordon av en högre miljöklass kan få bonuspoäng i bedömningen.

Precis som nu blir det Rygga Taxi som ansvarar för skolskjutsarna i Los. Även i Färila blir det samma leverantörer som förut, nämligen Haglunds buss och Wikströms Taxi. I andra områden blir det en del förändringar.

En upphandling om skolsjutsar har överklagats.

I områdena Järvsö västra, Järvsö östra och Ljusdal västra kommer nu Sambus att ha ansvar för skjutsarna i stället för Diligensen.

– Sambus är i det här fallet en paraplyorganisation och den lokala utföraren i kommunen är Mohlins bussar, som kommer sköta turerna, säger Roland Hamlin.

Läs också: Många nej till skolskjuts efter skärpta regler

Diligensen har i den nya upphandlingen fått ansvar för turerna i Ljusdal, dit Hybo och Gunnarsbo räknas och vissa delar av Järvsö, där bland annat Sidskogen och Hästberg ingår.

Ralph Persson, som är ägare till Diligensen, är inte nöjd med upphandlingen och har därför överklagat till förvaltningsrätten.

– Överklagan går ut på att anbudstiden är för lång. Den är på sju år, men den får bara vara fyra år i kommunala upphandlingar. Egentligen var vi billigast, men de tog inte hänsyn till våra rabatter och då förlorade vi många uppdrag.

Läs även: Skolskjutsregler slår mot friskolor

Han är kritisk till hur Inköp Gävleborg har skött ärendet.

– Vi är missnöjda med väldigt mycket. Det har dragit ut på tiden. Anbuden skulle vara inne i januari, men de har väntat tills nu med att utvärdera. Om det hade gått fortare hade de hunnit med en ny upphandling. Nu kommer de ha svårt att hinna med det.

Även Sambus överklagar upphandlingen till förvaltningsrätten. Företaget anser att utvärderingen inte har skett på de grunder som angetts i förfrågningsunderlaget.

– Vi vill att upphandlande enhet gör en rättelse och naturligtvis då omvärderar tilldelningen. Annars skulle inte vi överklaga, säger Sambus vd Alan Björk.

Enligt Roland Hamlin kan ett överklagande leda till rätten upphäver upphandlingen och att den då måste göras om.

– Inträffar det så kommer vi att få problem med att genomföra de här skolskjutsarna. Ju längre tid det tar desto svårare blir det naturligtvis för de som ska köra trafiken i höst att hinna planera i tid.

Kan det innebära att det inte är klart vem som ansvarar för skjutsarna när skolan börjar i höst?

– Det hoppas jag verkligen inte, men det går inte att bedöma än. Förhoppningsvis hinner det här lösa sig.

Mer läsning

Annons