Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se Olof Engbergs liv på Ljusdalsbygdens museum i sommar: "En otroligt flitig man"

Sommarens utställning på Ljusdalsbygdens museum handlar om byggmästaren Olof Engberg, som har byggt många kända byggnader i Ljusdal. Där får besökaren chansen att veta mer om honom som arkitekt och byggmästare, men även som människa och hur han fungerade i samhället.

Annons

Olof Engberg levde mellan 1865 och 1942. Han har byggt många av de mest kända husen i Ljusdal, exempelvis Wienercaféet och tingshuset i centrala Ljusdal samt flera skolor.

Läs även: Han skapade Ljusdals gamla byggnader

– Han kallade sig för byggmästare, men har både ritat och byggt väldigt mycket. Han har ritat hus som andra byggmästare har byggt också, som skolan i Delsbo till exempel. Men han har också fungerat som byggmästare där andra har ritat huset, säger Owe Norberg, chef på Ljusdalsbygdens museum.

Läs även: En skola i generationer

Sommarens utställning invigs under onsdagskvällen. Där finns möjlighet att få lite mer inblick i Olof Engbergs privatliv, exempelvis med hjälp av fotografier av honom och familjen.

Sommarens utställning på Ljusdalsbygdens museum handlar om arkitekten och byggmästaren Olof Engberg. Här fotograferas han i potatislandet tillsammans med familjen.

– På den här bilden står han och tar upp pärer på den egna täppan med familjen och en grannfru. Två söner, hustrun, en son hustru och ett barnbarn. Det är från början av 30-talet. De förlorade några barn som dog och två emigrerade till staterna, säger Owe Norberg.

Ett riktigt kålland kommer att växa under tiden utställningen om Olof Engberg pågår. – Så det ska vi skörda under utställningens gång, säger Owe Norberg.

Under bilden växer ett riktigt kålland. Ett rum bredvid är inrett som hans arbetsrum i familjehemmet i Kläppa.

– Det är ritkontoret där han ritade alla dessa hus i, med utsikt över den egna täppan.

Vid det här skrivbordet har Olof Engberg lagt grunden till många hus.

Det går också att ta del av byggprocessen bakom delar av hans verk med hjälp av sparat material som har satts upp på väggen.

– Här ser man hur ett sådant här bygge fungerade. Via kvittenser, dagböcker och kassaböcker kan man följa hela processen dag för dag. Det är rätt unikt, säger Owe Norberg.

Alla av Olof Engbergs ritningar som har hittats har donerats till Ljusdalsbygdens museum. Det rör sig om fler än 1200 stycken från fyra decenniers produktion.

– Han var en otroligt flitig man. Många av karaktärsbyggnaderna i och runt Köpingen är efter hans hand. Vi har ett här bredvid, prästgården, och ett längre bort, gamla kommunalhuset i Vij.

Över 1200 ritningar har sparats från Olof Engbergs tid som byggmästare och arkitekt.

Sonsonsonen Magnus Engberg har hjälpt till med material, idéer och uppslag till utställningen, berättar Owe Norberg.

– Han och hans bror är fortfarande i bygg- och snickeribranschen här i Ljusdal. Så det hänger kvar.

Besökarna kan också testa sina kunskaper i Köpingens byggnadshistoria. Modellhuset lyser om man kan koppla ihop huset med var det finns på statsplanen.

Utställningen handlar också om utvecklingen av egna hem från början av 1900-talet och framåt. Något Olof Engberg var en del av, berättar Owe Norberg.

– Han byggde väldigt mycket egnahem. Det tror jag berodde på något sorts socialt patos. Statliga lånevillkor gjorde att det byggdes många egnahem. Då kunde man få egnahemslån med rimliga villkor för att bygga sitt eget hus.

På utställningen visas fyra husspekulanter, bland annat Tekla som Olof Engberg byggde ett hus åt 1922.

I ett traditionellt inrett vardagsrum i de egnahem får besökaren information om egnahemsrörelsen och villkoren för lånen. Tavlan på väggen är målad av en av sönerna till Olof Engberg.

Utställningen är en traditionell sommarutställning, men det kommer att finnas möjlighet att se den även en bit in på hösten.

– Vi hade sådan framgång med skolprogrammen när vi hade Joe Hill-utställningen, så nu ska vi jobba hårt med sådana skolprogram. Då måste den stå en bit in på terminen. I mitten av november stänger vi utställningen, säger Owe Norberg.

Läs även: I dag startar utställningen om Joe Hill – hans sista ord: "Sörj inte, organisera, fortsätt kämpa"

Mer läsning