Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se älggropen i Föne: "1865 blev de förbjudna för att de räknades som tortyr"

I Föne, en bit in i skogen, ligger Sergeantberget. Här finns flera gropar där älgar förr i tiden var tänkt att ramla ned i. En grop är särskilt stor och har idag ett staket runt om för att vara till skydd för djuren. Den har även renoverats för att visas för allmänheten.

Annons

Tore Berglund pekar på den stora och djupa älggropen.

– Om en älg ramlar ned här kan den inte komma upp. Förr avlivade man älgarna och drog upp dem ur gropen som täcktes med olika bråte så att älgarna skulle ramla ned. Det är gamla gropar som inte används idag, 1865 blev de förbjudna för att de räknades som tortyr.

Tore Berglund hoppas på besökare till älggropen.

Tore Berglund förklarar att det finns många sådana gropar som grävs ur för att undersöka hur gamla de är, och för att se hur det gick till att jaga älg förr i tiden. Vissa gropar ska vara i originalskick för att kunna jämföras med hur de ser ut idag, men alla kan inte grävas upp. Den renoverade älggropen ingår i ett system av nio fångstgropar.

Läs mer: Övergiven älgkalv räddades med musikprofilens turnébuss till Järvzoo

– Vi har renoverat dessa för att visa allmänheten hur det går till. Älggropar finns det massor av, de grävs ur för att se hur gamla de är och hur det var att jaga älg.

Den renoverade älggropen ingår i ett system av nio fångstgropar.

Är man nyfiken på den renoverade älggropen och vill se hur den ser ut, går det att ringa Föne Fornminnesförening. Det går också att gå in på Färilas hemsida där vägbeskrivning finns om platsen. Där klickar man sig vidare på "Se och göra", "Kultur och historia" och "Föne".

Älggropen finns i Föne, Färila.

Så småningom kommer det göras någon form av informationskarta så att besökarna lättare kan hitta till platsen.

– Sergantberget ligger i Föne i Färila. Mittemot Fönesjön åker man upp 1,3 kilometer, fortsätter på grusvägen och följer skyltarna. Det är inga särskilda tider utan det är bara att höra av sig, vi har ju mycket att titta på. Från början hade Fornminnesföreningen och Länsstyrelsen den här utgrävningen 1995, då man grävde ur den. Det finns många fångsgropar, men den här tycker jag är lyckad, avslutar Tore Berglund.

Läs även: Hittar du ett övergivet vilt djur? Så gör du

Mer läsning

Annons