Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-politiker delar rasistiska sidor – poserar med Hitler-docka och vapen

Länkar till rasistiska hatsajter, bilder med vapen och en Hitler-docka finns på Facebook-sidan tillhörande Radislav Majstorovic, politiker för Sverigedemokraterna i Ljusdal och ledamot i utbildningsnämnden.

Annons

När Anton Ring Hedman förra hösten lämnade Sverigedemokraternas post i utbildningsnämnden i Ljusdals kommun ersattes han av ett nytt namn, Radislav Majstorovic.

Läs även: Ledningens kritik efter SD-politikerns delningar: "Det är ytterst olämpligt"

En granskning av sverigedemokratens offentliga Facebook-konto avslöjar flera uppseendeväckande länkar och bilder.

Radislav Majstorovic har vid flera tillfällen under de senaste åren spridit material från hatsajter som Avpixlat, Exponerat och Fria tider. Den sistnämnda nätsidan är en högerextrem sajt och har av ledande SD-politiker beskrivits som styrd av neofascistiska krafter.

Utöver länkar till olika hatsajter har Radislav Majstorovic också delat inlägg från rasistiska Facebook-sidor samt lagt upp iögonfallande bilder på sig själv.

På en bild som finns synlig på SD-politikerns Facebook, där han även kallar sig Pettar Petrovic, håller han två pistoler riktade mot sitt eget huvud. På en annan poserar han bredvid en docka föreställande Adolf Hitler.

SD-politikern Radislav Majstorovic poserar med en Hitler-docka.

Radislav Majstorovic ser inga problem med hans sätt att hantera sociala medier. Och han tar inte avstånd från hatsajterna.

– Jag har inget problem med de medierna, absolut inte. Jag hittar mycket skräp där, men det finns grejer där som jag tycker är absolut relevanta. För i det här landet har jag märkt att mycket sopas under mattan. Jag har flytt från ett kommunistiskt land, forna Jugoslavien, där man styrde vad folk fick och inte fick veta. Jag upplever precis samma sak i Sverige, säger han.

Ledande politiker i ditt parti tar avstånd från de här sidorna, varför gör inte du det?

– Jag tror inte att de tar avstånd. Det är yttrandefrihet, jag får läsa vad jag vill, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är olämpligt när de hoppar på en enskild människa och säger att Muhamed, eller den och den, gjort si och så. Det skulle jag aldrig dela.

Men efter en närmare granskning av SD-politikerns Facebook visar det sig att han bland annat delat en text från Fria tider förra sommaren, där en enskild man hängs ut med namn.

Läs även: Hatsajter tappar i sociala medier

Fria tider, som ledande SD-politiker kallat nyfascistisk, har delats av Radislav Majstorovic.

De uppseendeväckande bilderna på Facebook-kontot tas också i försvar av Radislav Majstorovic. Bilden där han poserar intill en docka som föreställer Adolf Hitler (upplagd i maj 2010) beskriver han som en "rolig grej".

– Det var i Sankt Petersburg. Jag tyckte att det var en rolig grej.

Men tycker du att det är lämpligt?

– Det var en grej i Sankt Petersburg på museet. Vad är det för fel med det? Den var i bakgrunden bakom mig, vad är problemet? När jag tog den bilden var Sverigedemokraterna inte ens i mina tankar. Jag har själv röstat på Vänsterpartiet hela tiden, säger han och fortsätter:

– Du kan inte anklaga mig för någon rasism eller nazism. Jag umgås bara med invandrare, jag har inga svenska vänner, bara ett par stycken.

Den andra bilden, där han riktar två pistoler mot sitt eget huvud, är enligt Radislav Majstorovic tagen för 20 år sedan.

Läs också: SD-politiker utklädd till Hitler

SD-politikern håller två pistoler riktade mot sitt eget huvud på en av bilderna.

– Min bror är polis i Serbien, och jag lånade hans pistol och bara skojade.

Du tycker inte att det kan vara olämpligt att som politiker ha en sån bild på sin Facebook?

– Det är på min privata. Vad är olämpligt med det? De där pistolerna är tomma. Skojeri bara.

Men du är väl en offentlig person som politiker?

– Vad menas med offentlig person? Det här har jag bara tagit för skojs skull. För mig är det ingen viktig sak, säger Radislav Majstorovic.

När vi konfronterade SD-politikern med de bilder och länkar som delats på hans Facebook-sida ville han undvika att något om saken skulle publiceras.

– Om du ger dig på mig så här kommer jag att anklaga dig för att du är rasist också, på grund av att jag är invandrare, säger han och fortsätter:

– Jag kommer säga att du är rasist och hatar invandrare.

Läs mer: Delade rasistiska sajter – nu kan SD-politikern tvingas avgå

Mer läsning