Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saftig nota för vandaliserad badplats i Järvsö: "De eldade allt som gick att elda"

Det har nu gått två veckor sedan Kyrkbybadet i Järvsö utsattes för omfattande vandalisering. Renoveringsarbetet pågår fortfarande och kommunen tror på en saftig slutnota. "Det är vi skattebetalare som får stå för fiolerna", säger Björn Svensson.

Annons

Norebadet i Ljusdal, som tidigare varit utsatt för vandalisering, klarade sig undan det efter skolornas avslutningsvecka i år. Däremot blev det stök i form av nedskräpning och misshandel.

Läs mer: Misshandel och vandalisering i samband med ungdomsfester

Där anlitades i år vakter för att undvika stök när uppemot 370 elever fanns på plats för att fira under en av kvällarna.

Läs också: Vakter ska stoppa stöket på Norebadet

Men i Järvsö har det inte funnits några vakter närvarande.

Spår syns fortfarande efter den stökiga natten i början av juni.

Där blev den kommunala badplatsen Kyrkbybadet rejält vandaliserad för ett par veckor sedan. Enligt kommunen ska det med största sannolikhet ha skett i samband med ett skolavslutningsfirande.

– De har eldat upp bord, gummidelar till bryggorna, fem-sex soptunnor, slagit sönder tegelpannor på taket till omklädningsbyggnaden och brutit sönder väggar invändigt, säger Björn Svensson, driftsansvarig vid kommunens fritidsenhet.

Björn Svensson som sköter renoveringen för kommunens räkning tror att notan kommer landa på minst 20 000 kronor.

Då nämner han ändå inte hela listan över den förödelse som besökarna ställde till med den där kvällen i början av juni. Sammanlagt räknar Björn Svensson ihop att det måste röra sig om minst 20 000 kronor som kommunen måste lägga ut för att återställa badplatsen.

Läs även: Grönt ljus för kommunala bad

– Vi måste köpa ny delar till bryggor och sånt. Vi har löst det nu genom att låna delar från ett annat ställe. Men vi lär ju behöva köpa nya grejer, bord till exempel. Fast jag vet inte om det blir några nya bord eller om det får räcka med det som finns kvar. Det har varit tre bord här tidigare, men nu är ett uppeldat och ett annat sönderslaget, säger Björn Svensson och tillägger:

– Och det är vi skattebtelare som får stå för fiolerna.

Vad skulle du vilja säga till de som gjort det här?

– Ha gärna en avslutningsfest, men vandalisera inte.

Mer läsning