Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill företagarna utveckla Ljusdals centrum: "Timret måste bort"

Ljusdals centrum måste förtätas och utvecklas runt resecentrum, anser företagarna i föreningen Ljusdal i centrum. Men för att lyckas måste timret bort inom de närmsta åren. Nu kräver de ett beslut från kommunen.

Annons

Inom styrelsen för Ljusdal i centrum pågår ett arbete för att utreda framtiden för handeln i Ljusdals centrum. Många idéer och tankar har dryftats i föreningen, där 92 medlemsföretag ingår. Nu tas ett steg för att lyfta näringslivets tankar till kommunens politiker.

Ljusdal i centrum förespråkar nu att kommunen bör sträva efter att förtäta den nuvarande centrumkärnan och på så vis skapa ett tydligt avgränsat centrum, istället för den utdragna skepnad som ortens handel har i dag. Förhoppningen är att en mer fokuserad centrumkärna ska stärka befintliga och nya verksamheter samt öka köpkraften.

För att uppnå det anser man att centrum borde begränsas till en radie på max 250 meter, där möjligheterna på Östernäs och vid resecentrum tas tillvara.

Läs också: Kommunchefens nya planer för Östernäs: "Vi är inte ute efter att härma Birsta"

En skiss över den centrumkärna som Ljusdal i centrum tycker är viktig att förtäta.

– Järnvägen kan vara en barriär, men det är också en möjlighet. Vi har en konkurrensfördel i och med att vi har järnvägscentralen så pass centralt, vi måste använda den, säger centrumledaren Carina Janars.

I den handelsstrategi som arbetats fram under de senaste åren lyfts resecentrum fram som en nyckel för ortens framtida utveckling.

– Vi tror stort på att öka tillgängligheten och närheten till allting med ett nytt resecentrum, säger Carina Janars.

Föreningen har tagit fram några skisser på hur området skulle kunna utvecklas. Men det finns ett stort hinder: timmeromlastningen.

Läs även: Ska utveckla centrum – men utan stadsarkitekt

Styrelsen för föreningen Ljusdal i centrum vill se beslut från kommunen gällande timmerterminalen.

Läs mer: Hundra nya lägenheter och stor saluhall – så kan framtida Ljusdal se ut

Kommunens "tillfälliga" lösning (som nu varit tillfällig i 27 år) för att omlasta timmer mitt i köpingen måste bort, konstaterar föreningen. I en skrivelse till kommunen gör man nu en tydlig påtryckning för att politikerna ska fatta beslut om att flytta terminalen inom tre till fem års tid.

– Vi behöver få bort timmerterminalen för att utveckla Östernäs. Den har legat där allt för länge, säger Tomas Wickman, ordförande Ljusdal i centrums styrelse.

Han får medhåll av Carina Janars.

– Det är oerhört avgörande att den försvinner. En förutsättning för att vi ska kunna utveckla centrum. Det är otroligt olyckligt om vi har kvar en timmeromlastning mitt i centrum som förstör så många möjligheter.

Terminalens nuvarande placering pekas också ut som en säkerhetsrisk med tanke på betongparken, utomhusgymmet och lekparken som finns på Östernäsområdet.

Mer läsning