Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så svarar Kulthammarchefen på kritiken mot asylboendet

Kritiken växer mot asylboendet Kulthammar i Järvsö. Men de brister och problem som pekats ut på boendet har lösts eller är på väg att lösas, enligt verksamhetschefen Joakim Sköldhammar.

Annons

Joakim Sköldhammar, som ansvarar för verksamheten i Leif-Ivan Karlssons bolag Kulthammar AB, är den som svarar på kritiken.

Han meddelar att tidigare platschefen Patrik Itzel har helt andra arbetsuppgifter nu och därför inte svarar på våra frågor. Själv vill Joakim Sköldhammar svara via mejl.

Där skriver han att han inte tycker att det är konstigt att det förekommer "frustration och förtvivlan" på ett asylboende där många tvingas bo under en lång tid.

"Det vore nästan konstigare om det inte förekom några konflikter alls när så många människor bor och lever på samma ställe", skriver Joakim Sköldhammar och betonar samtidigt att personalen hanterat situationen bra.

Joakim Sköldhammar

Läs också: Platschef lämnar asylboendet i Järvsö – nu ska en ny chef rekryteras

Bristerna som förekommit kring anläggningens matservering har åtgärdats, enligt mejlet från verksamhetschefen:

"Detta har naturligtvis åtgärdats och vi har införskaffat nödvändig utrustning så som värme- och kylplattor och så vidare. Vi har sedan en tid arbetat i ett provisoriskt kök i väntan på att vårt nya kök och servering är färdigställt. Detta har tyvärr lett till att de tidigare rutinerna inte uppdaterats på det sätt det borde ha gjorts för att passa det provisoriska köket. Detta är nu åtgärdat".

Han påpekar också att de gjort en översyn av ventilationen och påbörjat helrenoveringar av duschutrymmen och toaletter efter kritiken från Migrationsverket. För att förbättra städningen ska rutinerna ha skärpts och personal ha erbjudits vidareutbildning, berättar Joakim Sköldhammar.

När det gäller den tidigare medarbetare på boendet som blivit sexuellt ofredad menar Joakim Sköldhammar att ledningen erbjudit stöttning och vidtagit åtgärder efter att de fått kännedom om det.

"Vi har inte fått information om att saken är polisanmäld, men om så är fallet hoppas vi att polisen gör sitt jobb och vi kommer att stötta personen på det sätt vi kan", skriver han.

Kritiken mot Patrik Itzel gällande hur en anställd plötsligt blev uppsagd förklarar Joakim Sköldhammar med att personalbehovet förändrats när antalet boende på deras anläggningar minskat:

"Tyvärr har vi i och med detta inte haft möjlighet att förlänga alla provanställningar i den utsträckning som vi önskat".

Läs även: Kulthammars föreståndare har fått sparken: "Det var helt oväntat"

Läs också: Flyktingmiljonären gör succé i tv – men har brister på asylboendet i Järvsö

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons