Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många klottrare anmäldes förra året: "Inte mer här än någon annanstans"

År 2015 polisanmäldes 58 fall av klotter i Ljusdals kommun. Det är nästan tre gånger så många anmälningar som genomsnittet sedan år 2007.

Annons

Antalet polisanmälningar om klotter i Ljusdals kommun ökade från 19 till 58 förra året. Det är nästan tre gånger så många anmälningar som snittet sedan år 2007.

Klotter är ett av de vanligaste skadegörelsebrotten, enligt polisen. Tillsammans med skadegörelse hör klotter till de så kallade mängdbrotten, alltså brott som förekommer ofta och drabbar många människor.

Förra året anmäldes ovanligt många klotterbrott i just Ljusdals kommun. Hela 58 stycken, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Peter Hed är arbetsledare på arbetsmarknadsenheten i Ljusdals kommun. Det är han som ansvarar för klottersaneringen på kommunens fastigheter.

Även om han tvättat bort en hel del klotter, upplever han inte att det sker oftare i Ljusdal än på något annat håll i Hälsingland.

- Vi försöker sanera klotter så fort som möjligt. Speciellt om det är på skolor. Det har en förmåga att byggas på om det får vara kvar för länge, säger Peter Hed.

För den insatte är det skillnad på

Hans medarbetare ansvarar för sanering på alla fastigheter som Ljusdals kommun äger, så som skolor, bostäder och äldreboenden.

- I år har vi bara varit ute en gång hittills, till Färila skola, säger Peter Hed.

Enligt en undersökning från Brå är majoriteten av klottrarna pojkar eller unga män. De flesta av dem är under 19 år och uppskattningsvis är en fjärdedel av klottrarna är yngre än 15 år.

Samma undersökning uppger också att samtliga kommuners totala kostnad för klottersanering uppgår till 500 miljoner kronor varje år.

Förutom stora kostnader för samhället uppger polisen att personer som bor i områden med mycket klotter ofta upplever större känsla av otrygghet.

Fakta: Så många anmälningar om klotter gjordes 2015 (siffror inom parantes anger antal anmälningar året innan)

Hudiksvall: 83 (33).

Nordanstig: 0 (2).

Ljusdal: 58 (19).

Bollnäs: 12 (14).

Söderhamn: 13 (6).

Ovanåker: 0 (0).

Mer läsning

Annons