Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekrytering av ny kommunchef kan dröja – Ljusdal kan få tillfällig chef

När Ljusdals kommun ska rekrytera en ersättare för nuvarande kommunchefen Claes Rydberg kan processen komma att dra ut på tiden. Kommunalrådet Lars Molin (M) öppnar för att en tillfällig chef kan tillsättas i höst. "Det viktiga är att det blir rätt", säger han.

Annons

Senaste gången Ljusdals kommun skulle rekrytera en ny kommunchef var våren 2013, efter att Nicklas Bremefors (numer ekonomichef) valt att lämna posten.

Den gången anlitades rekryteringsföretaget Bemannia vilket resulterade i en kandidat som kommunledningen gillade, nämligen Claes Rydberg. Han anställdes under kritiserade former efter att samtliga fack under förhandlingar sagt nej till anställningen.

Läs mer: Kommunchef anställs trots fackens nej

Claes Rydberg hade då fått sparken från sitt tidigare jobb som kulturchef i Västra Götalandsregionen, som enligt ledningen berodde på en förtroendekris och bred kritik mot Rydberg.

Det kan ta tid att hitta Claes Rydbergs ersättare.

Men nu väljer Claes Rydberg alltså att lämna Ljusdal, efter tre år. Och Ljusdals kommun måste återigen ta sig an uppgiften att rekrytera en ny kommunchef.

Läs också: Ljusdals kommunchef säger upp sig – får toppjobb i annan kommun

Det är en process som kommer att få ta tid, säger kommunalrådet Lars Molin (M).

– Vi har sagt att vi inte ska ha bråttom. Det viktiga är att det blir rätt för hela kommunen, för de anställda, cheferna men också invånarna och de fackliga organisationerna. Vi ska försöka få med så många som möjligt på det här tåget.

Han berättar att rekryteringsprocessen inletts men ännu befinner sig i ett tidigt skede. Den 11 augusti planerar den politiska ledningen att frågan ska tas upp i kommunstyrelsen. Där är tanken att det även ska kunna fattas beslut om kommunen bör anlita en extern konsult för att sköta rekryteringen.

Det ser med andra ord ut att bli svårt för Ljusdals kommun att hitta en ersättare i tid till dess att Claes Rydberg lämnar posten i slutet av september.

Lars Molin (M) tror att kommunen kan behöva tillsätta en tillfällig chef i väntan på att rekryteringen blir klar.

– Vi kommer förmodligen tillförordna en kommunchef i väntan på rekryteringen. Men det är något som jag ytterligare vill lyssna med fackliga organisationer och chefer inom förvaltningen.

Hur lång tid kan det behövas?

– Så att det blir rätt. En sådan här befattning är ju väldigt viktig. Det man kan hamna i är att man får för få ansökningar och sen ändå väljer någon bland de som sökt, istället för att ha mod att säga nej och försöka göra en ny rekrytering så att man får rätt person, säger Lars Molin.

Han säger att det kan bli någon inom kommunen som i så fall blir tillförordnad chef, men att inhyrning av någon extern kraft också är tänkbart. Några namn vill han dock inte nämna i nuläget.

– Det vill jag inte spekulera i nu. Men det finns några namn.

Läs mer: Kommunchefen: "Jag är en bricka i ett spel"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons