Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionens svarar på lång väntan för akutsjuk ettåring: "Givetvis alltid förenat med stor oro"

Det ettåriga barnet drabbades av kraftiga kramper. Men när familjen ringde SOS Alarm fick de beskedet att alla ambulanser i Ljusdal var upptagna. Nu svarar ambulansens verksamhetschef på kritiken.

Annons

Lördagen den 20 augusti i år tog SOS Alarm emot en nödsamtal om en ettårig bebis med kraftiga kramper, i Ljusdals kommun. Ärendet bedömdes som högsta prioritet, men enligt SOS Alarm fanns ingen ledig ambulans i närheten att skicka.

Läs även: Christer drabbades av hjärtinfarkt – fick vänta över en halvtimme på ambulans

I stället larmades en så kallad bedömningsbil – som var framme vid patienten efter drygt 30 minuter. Efter ytterligare en kvart bedöms den första ambulansenha kommit till platsen.

Det framgår av en avvikelserapport som lämnats in till Region Gävleborg. Enligt personalen som skrivit rapporten riskerade väntetiden att orsaka "allvarliga medicinska konsekvenser".

– Det som skulle kunna hända vid så långa framkörningstider vid Prio 1-larm som 45 minuter, på grund av saknade resurser, är att någon patient kan ta allvarlig skada av fördröjd vård vid akut händelse. I värsta fall kan det leda till död, står det i avvikelserapporten.

Läs också: Man skadad i motocrossolycka – fick vänta en timme på ambulans

Som förslag på åtgärd anser den som rapporterat avvikelsen att liknande situationer kan undvikas i framtiden om Region Gävleborg "inte ställer fler bilar runt om i länet och att man återtar tidigare resurser”.

Enligt tillförordnade verksamhetschefen Jon Larsson, vid ambulansen i Hudiksvall och Nordanstig, har Region Gävleborg granskat ärendet och kommit fram till att patienten inte tagit skada av den långa väntetiden.

– Att som patient eller anhörig, och speciellt förälder, få vänta på ambulans oavsett tidsspann är givetvis alltid förenat med stor oro, det har jag full förståelse för, säger han.

Läs även: Räddningstjänsten kritisk efter olycka – fick vänta en halvtimme på ambulans

Trots lång framkörningstid ska det ettåriga barnet, efter omständigheterna, ha varit vid gott skick när ambulansen kom till platsen. Därefter kunde personalen skjutsa barnet till närmsta sjukhus.

Jon Larsson meddelar att det vid tillfället var full bemanning vid ambulansen och att väntetiden därmed inte berodde på lägre beredskap.

– Vi kommer alltid att ha uppdrag som inte nås inom 20 minuter oavsett hur mycket resurser vi har att tillgå. Vid det här aktuella fallet var det flera uppdrag samtidigt, så många resurser var upptagna. Närmaste enhet var bedömningsbilen i Los som larmades samtidigt som ambulans enligt gällande riktlinjer, säger han.

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen

Mer läsning

Annons