Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramsjö reningsverk tömdes akut för reparation

En akut situation med flytslam i Ramsjö reningsverk gjorde att Ljusdal vatten under tisdagen valde att tömma verket. På onsdagen utförs reparationer.

Annons

Ljusdal Vatten har under augusti fått akuta problem med reningsverket i Ramsjö. Så kallat flytslam har bildats, vilket gör att reningsprocessen inte fungerar som den ska.

För att komma till rätta med problemet tog Ljusdal Vatten och miljöenheten beslut om att tömma hela verket på vatten och slam i tisdags. Under onsdagen utfördes reparationsarbeten.

Läs också: Man anmäldes försvunnen efter fisketur – hittades vid Ramsjö

Avloppsvattnet går inte genom lika många reningsbassänger under tiden verket repareras, men det vatten som går ut i Ramsjön kommer ändå att vara relativt rent, enligt Anna-Karin Nejdmo, VA-ingenjör på Ljusdal Vatten.

Avloppsvattnet blev lite mindre renat innan det gick ut Ramsjön under onsdagen, eftersom reningsverket reparerades.

– Det blir en något högre påverkan av näringsämnen i sjön. Det man inte vill är att släppa ut helt orenat med pappar och annat i. Allt sådant tar vi bort.

Läs också: Vindkraftparken på Våsberget på gång – snart sätts kraftverken upp

Egentligen fanns det planer på att göra underhåll på reningsverket senare under hösten. Men när den akuta situationen uppstod passar man på att genomföra alla planerade reparationsarbeten.

– I och med problemet med flytslam var vi tvungen att göra det redan nu. Det blir en del reparationsarbete, i vissa fall är det bättre att tömma totalt för att kunna göra mycket på en gång, säger Anna-Karin Nejdmo.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons