Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykologen fick nog av att vänta – nu aktiverar hon asylsökande

Väntan på besked är nästan alltid väldigt lång för de som vistas på ett asylboende. Abeer Almasre bestämde sig för att använda tiden till att hjälpa andra.

Annons

Det tar ofta över ett år för asylsökande att få besked om uppehållstillstånd. Under tiden finns ofta inte så mycket att ta sig för på boendet. Väntan blir långsam och värst är det kanske för barnen, som har ett naturligt spring i kroppen och stort behov av stimulans.

Abeer Almasre är asylsökande från Syrien. Hon bor på Kulthammar och ägnar sin väntan på besked åt att hjälpa barn, ungdomar och andra asylsökande att aktivera sig på olika sätt.

Abeer Almasre kom från krigsdrabbade Daraa i Syrien till Sverige och Kulthammar för drygt ett år sedan med sina två barn. Efter några månader på plats ville hon ta itu med det här problemet.

När hon dessutom upptäckte att det fanns en lokal att hålla till i på Mötesplats Järvsö, samt några andra ställen i trakten, så tog hon initiativ till olika projekt för barn och ungdomar.

Läs även: Ny samlingspunkt för integration

Möjlighet att utöva sång och musik, utbildning i modersmål, fotboll och läxläsning är några av dem.

– Jag tycker det är jätteviktigt eftersom barnen har kommit hit från krig och olika problem. Jag vill att de ska må bättre och att de ska känna sig som andra barn när de går i skolan, säger hon med hjälp av Mostafa Touil som tolkar.

Mostafa Touil är verksamhetsledare för Vänskaps- och integrationsföreningen och hjälper Abeer Almasre att tolka när hon berättar om sina projekt.

Abeer Almasre ser att det gör stor skillnad för barnen att få komma ut på olika aktiviteter.

– I början ser man att barnen är frustrerade, men sedan öppnar de upp sig och blir gladare. När man ser att barnen blir glada blir man själv glad.

Läs även: Laila hjälper för att hon kan

Den aktivitet som ger bäst resultat är sång och musik, tycker hon.

– Det ger jättemycket. Att de engagerar sig, törs sjunga och bjuda på sig själv. Även när de är med och sjunger och dansar på olika fester. Den biten har de förlorat några år, men nu får de tillbaka det i Sverige.

Abeer Almasre och hennes man Qassem Abdelhak flydde till Sverige från krigsdrabbade Daraa i Syrien. Hon är psykolog och han är gymnasielärare i biologi.

Fotboll och andra aktiviteter där flera olika nationaliteter deltar, även svenskar, är också roliga för barnen.

– Då engagerar de sig och blir gladare av att träffa andra. Svenska barn från skolan har börjat hälsa på våra barn och delta i olika aktiviteter.

Förutom arbetet med barn och ungdomar hjälper Abeer Almasre även kvinnor att lära sig sy kläder och virka en gång i veckan. I lokalen finns flera symaskiner och hon visar upp några av de alster som har skapats.

I väntan på att få besked om uppehållstillstånd hjälper Abeer Almasre andra asylsökande att lära sig sy och virka.

– Vi tar från gamla kläder och syr nya. Om det är någon som vill laga något så får de komma hit och så hjälper vi till.

Abeer Almasre och Mostafa Touil visar olika skapelser som har sytts på Mötesplats Järvsö.

I Syrien har hon jobbat som psykolog i 15 år. Det är kunskaper som kommer till god användning i hennes åtagande med asylbarnen.

Läs även: Asylbarnen älskar sin skola

– Det finns olika metoder att jobba med barnen. De flesta som kommer har trauman från hemlandet. De kanske har upplevt krig och förlorat familjemedlemmar. Att komma hit och spela musik är ett sätt att få behandling, att få ut känslorna och känna glädje igen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning