Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potthål, stenskott och fördjupningar – Ljusdals vägar rustas upp

Irriterade trafikanter har hört av sig till Ljusdals-Posten om läget med väg 84 och väg 83 i Ljusdal. De har klagat på stenskott och håliga vägbanor. Vi ringde upp Trafikverket och Svevia, som ansvarar för vägunderhållet.

Annons

Norra Järnvägsgatan, som är en del av väg 84, går genom Ljusdals köping. Under sommaren har genomfarten varit hålig, med flera potthåll vid rondellen vid Bjuråkersvägen och utanför restaurangen Järnvägs.

Svevia, som på uppdrag av Trafikverket ansvarar för driften och underhållet av vägen, måste kontrollera vägen minst en gång i veckan enligt avtalet. Finns det hål som är 10 cm i diameter och två cm djupa måste de åtgärdas omedelbart, enligt Trafikverket. Svevia har därför under sommaren fyllt igen hålen med grus i form av kallmassa.

– Det har vi gjort ett antal gånger. Det är en snabb lösning, men problemet är att bilarna kör upp hålen igen, säger Magnus Jonsson på Svevia, driftområde Hudiksvall.

Läs mer: Nu ska varje potthål i Söderhamn granskas

Därför har man senaste dagarna istället fyllt igen hålen med hjälp av snabelbil, en maskin som sprutar ut en blandning av en asfalt och grus. På så sätt har hålen förseglats. Men än ligger mycket grus kvar på vägen.

Potthåll på väg 84 i Ljusdals köping, nu igenfyllda med hjälp av en snabelbil.

– Det ska vi börja åtgärda idag (läs onsdag) med sopbil. Man måste vänta med att sopa tills emulsionen har torkat, säger Magnus Jonsson.

Läs mer: Öjevägen stängs av

Läsare har även hört av sig med kritik mot väg 83 söder om Järvsö. I höjd med Karsjö och Lörstrand är vägen gropig och har flera fördjupningar. Men här rör det sig inte om potthåll, utan allvarligare problem med vägbanan. Problem som måste åtgärdas med helt ny beläggning. Den typen av arbeten ansvarar inte driftenheten för utan det kommer att upphandlas av Trafikverket.

Men när det ska ske vill inte Trafikverket uppge.

Väg 83, arkivbild.

– Det kommer göras en åtgärd snart, säger Magnus Persson, beläggningsingenjör på Trafikverket Gävle.

Kan du precisera?

– Nej. Vi kan inte gå ut med våra planer innan vi har gjort en upphandling. Entreprenörerna ska inte få känna till våra planer.

Men blir det nästa år?

– Jag kan bara säga att det blir snart.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons