Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pomeranshusets ägare: ”Jag har en aorta som går som en autobahn genom kroppen”

Bland de svenska villorna i trä står ett stenhus prytt med konstnärliga detaljer. Här växer kronärtskocka, mangold och toscansk palmkål, på uteserveringens ojämna stengolv står bord klädda i rödvitrutiga dukar. I det ljusdalska bostadsområdet har Maria Bremefors skapat ett litet Italien.

Annons

– Jag fick en uppenbarelse i Italien – jag stod i just ett sådant hus jag ville bygga. Och så gjorde jag det. Det jag skrev i affärsplanen är precis vad som har hänt.

Innan Maria Bremefors kom hit fanns bara mark på den här platsen.

Maria Bremefors har tagit hit fyra långtradare med öländsk kalksten för att skapa den välplanerat oregelbundna terrassen, hon har burit ned de gamla dubbeldörrarna från bostadshuset för att använda som bord. Tegelgolvet inuti Pomeranshuset har Bremefors lagt själv och hon har gjutit den kakelkläddadiskbänken.

– Jag vet inte hur många tusentals liter tomatsås jag stått och kokat på nätterna – jag har en aorta som går som en autobahn genom kroppen kan jag känna ibland, det kanske är det som är det italienska temperamentet.

Allt som serveras i Pomeranshusets restaurang finns också att köpa i butiken.

Humlor dinglar i de många lavendelblommorna som sprider en inbjudande doft utanför Pomeranshuset. Det var i trädgården det började. Pratar man trädgård och renässans, ja, då hamnar man i Florens, säger Bremefors. Hon åker regelbundet till Italien för att hämta inspiration, hitta nya varor och träffa sina återförsäljare. Hon letar efter varor av hög kvalitét.

– Mozzarellan flygs upp från Italien på kvällen samma dag som den är klar, den flyger på tisdagen och är hos mig på torsdagen.

På Pomeranshuset finns i princip alla tänkbara italienska viner och en delikatess avlöser en annan när Bremefors visar sortimentet, men det får inte bli pretentiöst. Hon vill ha ett vardagsrum där gästerna delar på tapasrätter och går därifrån berusade av smakupplevelser, men gärna också möten.

– Jag berättar för alla som vill höra hur allting kom till – jag tror att det personliga ger besöket en ny dimension.

Bremefors är också trädgårdsdesigner, och det har hon haft nytta av när uteserveringen utformats.

Förutom restaurang och apertivibar agerar Pomeranshuset också butik, festlokal och yogastudio. Baren förvandlas till ett altare när det är bröllop. Temakvällar håller uteserveringen levande inpå sentimmarna. När saker och ting går för långsamt har Bremefors användning av en gest hon hämtat i Italien. Hon vevar snabbt med handen.

– Kom till saken betyder det här, okej, men kom till saken!

Gurkmeja i trädgården, men mest för blommornas skull.

Med en bakgrund som ekonomichef och trädgårdsmästare ligger Bremefors hela tiden tre steg före sig själv och nya projekt står för dörren. Hon vet precis hur saker och ting ska utvecklas.

– På uteterassen vill jag ha en stor pergola, fyra höga kolonner ska bära upp ett pergolatak byggt av gamla, vridna, knotiga stammmar av syren som jag sparat från den här platsen.

I villaområdet står Pomeranshuset, och intill ett litet förråd. På baksidan uteservering och intill en köksträdgård.

Mer läsning

Annons