Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paula – ett nytt steg i Ljusdals integrationsarbete

I måndags sjösattes projekt Paula, med syfte att öka möjligheterna att minska utanförskapet och bredda möjligheterna för utrikesfödda att själva klara sin försörjning.

Annons

Målgruppen är kvot- och asylflyktingar, skrivna i Ljusdals kommun, som avslutat den tvååriga etableringsfasen och ännu går på försörjningsstöd från kommunen. Exakt vad varje person ska få för stöd via projektet är individbaserat:

– Meningen är att vi ska "klä på" dem som deltar i projektet så att de är bättre rustade, får bättre självkänsla och därmed även större möjligheter att minska utanförskapet och öka möjligheten till självförsörjning, säger Kenneth Forssell, chef för Ljusdals kommuns integrationsenhet, som äger projektet.

Läs mer om integrationsverksamheten och Kenneth Forssell.

I nuläget finnas uppskattningsvis ett par hundra personer med behov av ytterligare integrationsinsatser så som språkutbildning – exempelvis särskild yrkessvenska.

– Vi ska utgå från varje individ, det kommer att gå olika snabbt beroende på behoven, säger Ahnn Lundin, som ansvarar för inledningsfasen, då det till stor del kommer att handla om språkkunskaper.

Läs även om Ikonas verksamhet, som drivs av Ahnn Lundin.

I nästa fas finns flera vägar ut i samhället, bland annat studier, praktikplatser eller annan arbetsmarknadsintroduktion. Även om allt fler aktörer finns inom detta område så finns det företag i Ljusdal som kan involveras, tror Anders Larsson, handläggare på integrationsenheten:

– Det har blivit trögare, men jag har regelbunden kontakt med näringslivet och de söker ständigt personer med rätt kompetens.

Det är integrationsenheten som tillsammans med IFO, individ- och familjeomsorgen, arbetsmarknadsenheten samt Arbetsförmedlingen, ska driva projekt Paula – som heter så för att det var dagens namn i almanackan då man först diskuterade upplägget. Nu går projektet igång med syfte att under ett år nå minst 70 personer. Kostnaden för detta första år är beräknad till en miljon, pengar som nu tas ur integrationsenhetens kassa.

– Men vi för en diskussion med Sören Görgård, (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, om att få del av de integrationsmedel kommunen fått från staten, säger Kenneth Forssell.

Så hur många tror ni kommer kunna gå vidare efter det här första året?

– Vi har satt målet till 25 personer. Kan så många lämna försörjningsstöd är det en stor vinst. Först och främst för projektdeltagarna själva, men givetvis även för kommunen och bygden, säger Kenneth Forssell, som efter att utvärdering gjorts av detta första år, hoppas insatserna med tiden ska inrymmas i kommunens ordinarie verksamhet:

– Jag brukar säga att detta är en investering för framtiden – vi investerar i människor.

Nedhal Pirababi, Anders Larsson, Kenneth Forssell och Ahnn Lundin är alla involverade i det nystartade projekt Paula.

– Målet är att 25 personer ska kunna bli självförsörjande det här första året, ett spänstigt mål som är möjligt att nå, säger Nedhal Pirababi, biträdande integrationsenhetschef, och Kenneth Forssell, chef för integrationsenheten.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning