Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykomlingar fick träffa djuren på Järvzoo: "Ser ut som en långsam giraff"

Less på storstan och längtan till naturen. Nyinflyttade hälsades välkomna av Ljusdals kommun under söndagen med gratis inträde till djurparken och välkomstfika.

Annons

Zemuy Yemane till vänster och Tsehaye Mikeal till höger från Eritrea tycker det ska bli spännande att se björnar och kanske en lokatt.

Med tunga steg uppför träplankorna på Järvzoo går Tsehaye Mikeal och Zemuy Yemane. Målet är att titta på djuren och ta dagen som den kommer.

Läs också: "Jag vill att alla nykomna ska få ett gott intryck av kommunen"

– Jag har varit här en gång tidigare med SFI och jag vill se älgen och björnen igen, säger Zemuy Yemane

Båda kommer ifrån Eritrea och flyttade till Ljusdals kommun förra året. Zemuy har en lägenhet i Ljusdal och Tsehaye bor i Ede. Tsehaye gillar älgen. Ett pampigt djur tycker han som inte finns i Eritrea fast det liknar ändå ett annat djur i Afrika menar han.

– Det ser ut som en långsam giraff, säger han.

Nils Brink har flyttat hit med sin mamma Linda Strandberg från Gävle. Han blev helt tagen av tornfalkens svarta och vita prickar. Men kanelbullen var nästan det bästa med dagen.

Under söndagen hälsade kommunen i Ljusdal alla nyinflyttade välkomna med en gratisbiljett till Järvzoo. En gest för att uppmärksamma de som valt kommunen som ny hemmaort. Yvonne Oskarsson (V), ordförande i omsorgsnämnden står i entrén för att ta emot kommunens nykomlingar.

– Tycker det är viktigt att se ansiktena på våra nyinflyttade och visa att vi bryr oss, säger hon.

Förra året flyttade omkring 900 personer till Ljusdal och orterna omkring. En positiv ökning säger Yvonne Oskarsson som menar att besöksnäringen spelar en avgörande roll för utvecklingen av kommunen. Därför var valet givet att ordna en välkomstträff på en av Hälsinglands mest besökta turistmål.

Omsorgsnämndens ordförande Yvonne Oskarsson (V), tycker det är viktigt att ta hand om nyinflyttade till Ljusdals kommun.

Läs även: Dags för Järvloppet: "Man springer i fantastisk hälsingeskog"

Högst upp för den branta gången bjuds det på varmkorv, kaffe och kanelbullar. Där i varsin blå jacka står paret Westerström som nyligen har blivit pensionärer. De bestämde sig för att sälja huset i Tyresö och bor nu i Åsbo året om.

– Vi har haft sommarstuga där i 10 år, men så blev sommarvistelsen längre och längre, säger Göran Westerström.

Läs även: SFI-studenter upptäcker Hälsinglands smultronställen

– Vi gillar naturen här omkring, så det är jättetrevligt att vi blir bjudna på fika eftersom vi redan har årskort, säger Stina Westerström.

Två av flera besökare med fribiljett var Lars Mattsson som har återvänt till sin hemby Järvsö med sambon Carin Larsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons