Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammal fotbollscup på Älvvallen: "Den roligaste sporten"

– Du måste bara börja spela fotboll! Det är den roligaste sporten! ropar 10-åringarna i Ljusdals IF, fulla av energi och pepp inför söndagsförmiddagens matcher på Älvvallen.

Annons

Det handlar om Ljusdalscupen, som avgjordes på Älvvallen i Ljusdal i helgen. En helt ny fotbollscup – men ändå inte.

– Ljusdalscupen är ett arbetsnamn. Vi satsar på att byta namn inför 2017 och kommer jobba för att hitta en sponsor till dess, säger Thomas Lindkvist, cupgeneral för arrangören Ljusdals idrottsförening.

Fotboll är ömsom glädje, ömsom besvikelse. Växbo vann till slut gruppen P10, i final mot Ljusdal.

Han ser årets cup som ett slags läroår. Så sent som i fjol spelades fortfarande LjP-cupen, som under många år genomförts som ett tre dagar långt arrangemang i slutet av juli.

– Vi skulle ha kört den helgen i år med, men fick för få deltagare. Nu ville vi förändra och provade med det här datumet. Det är bra, säger de flesta, men det skulle förstås ha kommit ut tidigare, säger Thomas Lindkvist självkritiskt.

Lagkaptensbandet sitter fint och Alva Johansson är redo för match.

Nytt är också att det enbart är sjumannalag som spelar och att cupen bara pågår i två dagar. Flickor och pojkar har på så sätt fått en varsin speldag, samtidigt som LIF släppt den stora arbetsinsats det innebär att ordna logi för de tävlande.

– Nästa år tror jag vi har fullt, säger Thomas Lindkvist hoppfullt.

I Ljusdalsflickornas uppställning för 10-åringar var det mer än fullt redan i år. Spelarna räckte till två lag, nu när nio- och elvamannalagen avskaffats.

– Vi hatar egentligen det där med att behöva dela upp spelarna. Vi är ett lag, och det är det som är grejen. Men för att alla ska få spela så är det ju bra med sjumannalag. Jag tycker det är jättekul att alla är med, säger tränaren Erik Hjelm.

Han har inte tid att småprata särskilt länge.

– Ska jag vara ute nu? vill en spelare veta.

– Ska jag inte vara ute nu? frågar nästa.

En tredje står på händer och hjular en sväng i väntan på avspark.

Iben Strandberg, i förgrunden, spelade med bland andra Juni Granberg, Alice Jonsson, Felicia Palbeck, Signe Hjelm och Aryam Afwerki i det ena av Ljusdals båda flicklag. Till vänster syns tränaren Olov Lundh.

Fyra vinnarlag blev det under helgen. På lördagen spelade pojkarna i tre grupper, där Bollnäs vann i gruppen P9, Växbo i gruppen P10 och Strand i gruppen P11. Färila-Korskrogen tog tredjeplaceringen i gruppen P10.

På söndagen vann Delsbo finalen över Ljusdals lag 1 i gruppen F10. Tredjepriset gick till Ljusdal 2 efter seger mot Arbrå.

Under lördagen och söndagen avgjordes Ljusdalscupen för 9-, 10- och 11-åringar på Älvvallen i Ljusdal. På bilden är det Alva Fajersson som kämpar för Ljusdal i ett hett anfall mot Arbrå.

I flickornas cup deltog bara en åldersgrupp, nämligen 10-åringar. De var däremot så många att de räckte till två laguppställningar för Ljusdals IF.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons