Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kyrkoherde i Ljusdal: "Det här är historiskt"

Han har tidigare jobbat i Stockholm, Uppsala och Gävle, men nu blir han kyrkoherde i blivande Ljusnans pastorat.
– Jag ska fokusera på glädje och ledarskap, säger Jan Bonander.

Annons

Ljusdals kommuns församlingar – Ljusdal-Ramsjö, Los-Hamra, Färila och Järvsö – går vid årsskiftet samman och bildar Ljusnans pastorat. Det var Uppsala stift som 2015 beslutade att ett pastorat för kommunen skulle bildas, en ganska vanlig process inom Svenska kyrkan för att underlätta administration och effektivisera det kyrkliga arbetet.

Kyrkoherden är arbetsledande, chefen, för pastoratet och nu har kyrkoherden för det blivande pastoratet utsetts: Jan Bonander, 58 år, just nu boende i Uppsala. På tisdagen skrev han under avtal med indelningsstyrelsen, den styrelse som leder omställningen till att bli pastorat.

– Det här är historiskt. Det är den första kyrkoherden för vårt nya pastorat, säger Marit Holmstrand, ordförande i styrelsen.

Det har inte varit helt lätt att hitta en ny kyrkoherde.

Ljusnans pastorats blivande kyrkoherde Jan Bonander.

– Nej, till en början hade vi inga sökanden. Men det är inte speciellt för Ljusdal, utan så ser det ut på många håll i Sverige, berättar Olle Larsson, ordförande i kyrkofullmäktige.

Eftersom påbudet om nytt pastorat kommit från högre ort – Uppsala stift – vände man sig till stiftet för att få hjälp. Då kontaktades Jan Bonander, då församlingsherde i Gävle men boende i Uppsala.

– Jag blev ärligt talat inte så intresserad först. Men efter lite betänketid kändes det som en intressant utmaning. Dessutom kommer min fru från trakten, vi är vigda och vårt barn är döpt i Färila kyrka.

Jan Bonander, Marit Holmstrand, Olle Larsson och Leif Sköld ser fram emot samarbetet i nya pastoratet.

Indelningsstyrelsen har sökt efter en person med goda ledaregenskaper för att göra "sammanläggningen", som Marit Holmstrand kallar det, av de gamla församlingarna till ett gemensamt pastorat. Något som Jan Bonander har många tankar kring.

– Eftersom få lever i agrara samhällen idag är det inte givet vad en herdes funktion är. En herde behöver både kunna gå före, gå efter, vara mitt i eller hämta hem bortsprungna delar av flocken. Jag vill leda med glädje, säger han.

Leif Sköld jobbar som kyrkvaktare i nuvarande Ljusdal-Ramsjös församling. Han minns hur det kunde vara för några år sen, när det fanns konflikter i kyrkan. Då gick han ofta med en klump i magen till jobbet.

– Därför har man ju varit lite orolig inför den här omställningen. Men vi har haft möten med de anställda i de andra församlingarna och nu känns det mycket bättre, säger han.

Jan Bonander signerar avtalen för att bli ny kyrkoherde under överinseende av Marit Holmstrand, ordförande i indelningsstyrelsen för Ljusnans pastorat.

I blivande Ljusnans pastorat finns 50 anställda som alltså kommer att få Jan Bonander som sin högsta chef. Han kommer fram till årsskiftet att jobba som komminister och blir kyrkoherde först i januari. Under hösten och vintern kommer han att hålla i tre gudstjänster.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning