Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fotoutställning om Albert Vikstens liv: "Vi samlar kunskapen inför nya generationer"

Solen skiner med varma strålar över det vackra torpet vid Ängrasjön en junikväll då Albert Viksten Sällskapet samlas för att planera sommarens aktiviteter. Bland annat ska det firas 50-årsjubuleum för kojbyn vid Lassekrog. Nytt för i år är även en fotoutställning i ett av uthusen – "Albert med egna ord".

Annons

Det är lätt att förstå varför Färilaförfattaren Albert Viksten förälskade sig i gården Ängratörn för omkring 80 år sedan. Från det röda torpet syns en sagolik utsikt över Ängrasjön.

Medlemmar i Albert Viksten Sällskapet samlades på Ängratörn för att förbereda sommarens utställningar och guidningar.

På andra sidan huset skiner solen genom en trolsk skog med höga träd.

Vy på Albert Vikstengård Ängratörn.

Torpet kom i Alberts ägo 1939 då han fyllde 50 år. En lång rad författarvänner, artister och många andra hjälpte till med inköpet.

Albert Viksten var en svensk författare som levde mellan 1889 och 1969. På väggen inne i torpet vid Ängrasjön hänger ett fotografi på honom.

Författaren dog 1969 och Albert Viksten Sällskapet, som bildades 1981, förvaltar hans arv bland annat genom att ge ut årsskrifter och ordna olika arrangemang.

I början av juni samlades flera av guiderna och styrelsen i Albert Viksten Sällskapet på Ängratörn för att planera sommaren.

Guider och styrelse i Albert Viksten-sällskapet samlades vid skrivartorpet Ängratörn och planade sommarens guidningar och event.

Under Färilaveckan brukar sällskapet bjuda in till Paradisafton på Ängratörn. I år kommer även skogsarbetarbyn vid Lassekrog att uppmärksammas. Den byggdes för 50 år sedan till minne av den svenska skogsarbetaren på initiativ av Albert Viksten.

Hela juli kommer det att finnas guider på plats som kan berätta om Albert Viksten för besökare. Nytt för i år är att ett urval av fotografier från Alberts liv finns att beskåda på en utställning i ett av uthusen.

På fotoutställningen får Albert Viksten berätta med egna ord om sitt liv.

Albert Viksten var en stor naturälskare.

– Vi vet att med tiden så kommer intresset och kunskapen om Albert att försvinna. Det är bra om vi gör det här, så det blir lätt att hålla vid liv. Det känns som att vi samlar kunskapen inför nya generationer, säger Gertrud Berglund, ordförande i Albert Viksten Sällskapet.

Gertrud Berglund är ordförande i Albert Viksten-sällskapet. Här visar hon runt på Ängratörn.

Hon märker att många, både yngre och äldre, är intresserade av författarens liv.

– Varför vi vill upprätthålla kunskapen om honom och föra hans arv vidare är för att han var så skicklig, speciellt med naturskildringar. Han var väldigt produktiv. Den mest lästa och kanske den bästa är "Eld och bröd". Boken "Mitt paradis", som beskriver det här stället, är också väldigt läsvärd.

Ängratörn bjuder på vacker natur och utkiksplatser.

Albert Viksten var även miljökämpe och politiskt intresserad, skrev bland annat om hur vattnet förgiftades av industrin i boken "Tankar vid en dödsdömd sjö".

– Det var stordrift i skogen i Norrland och man byggde kraftverk i forsarna. Han var tidigt ute med ett varnande finger. Han var en föreläsare och fortbildare som åkte runt i Sverige, säger Gertrud Berglund.

Per-Arne Jonsson, Bosse Jörneblad, Karin Jonsson och Gertrud Berglund är några av de som ingår i Albert Viksten Sällskapet. Här sitter de på udden vid Ängrasjön.

Lennart Thunvall är vice ordförande i Albert Viksten Sällskapet och berättar att Ängratörn efter Albert Vikstens död 1969 donerades till Färila kommun, vilken sedermera införlivades med Ljusdals kommun.

– Så det är en donationsfond med politiskt valda representanter som sköter det, och vi nördar som tycker det är viktigt, säger han med ett leende.

I stugan vid Ängratörn finns fotografier och andra minnen kvar från Albert Vikstens liv. Lennart Thunvall har guidat besökare här många gånger genom åren.

Lennart är en tydlig beundrare av den bortgångne författaren.

– Han är ju skogens och skogsarbetarens skildrare, och jag är ju uppväxt i en skogsarbetarby i Ramsjö. Han beskriver det på ett fantastiskt sätt, och även hans naturskildringar.

Albert Viksten var en produktiv författare. På Ängratörn finns många av hans verk till salu.

Albert Viksten-sällskapet har gett ut många årsskrifter om Albert Viksten och hans verk.

Längs stigen mot en udde bortanför torpet finns en minnessten med texten "Här vilar en gudfruktig hedning".

– Han trodde att naturen var besjälad, men fick ganska tidigt ur statskyrkan. Panteist kallas det, säger Per-Arne Jonsson, också medlem i sällskapet.

Albert Vikstens minnessten står vid vattnet på Ängratörn. På den står

Albert Viksten-sällskapet har fotoutställning och guidningar på Ängratörn sommaren 2016. Här samlas flera av guiderna framför minnesstenen på gården.

Bredvid torpet finns en skrivarstuga där flera svenska författare har suttit och filat på sina verk.

Mer läsning

Annons