Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu invigs Mellanljusnans naturreservat: "En seger för oss som kämpat"

I helgen är det invigning av Ljusdals senaste naturreservat, Mellanljusnan. Förutom artrikedom och vackra vyer, har området en spännande historia.

Annons

Naturreservatet utgörs av en 24 km lång sträcka av Ljusnan och en del skog intill, från Laforsen ned till Korskrogen. Länsstyrelsen har byggt upp trätrottoarer som de kallas, breda gångbroar i trä som gör det möjligt att komma nära älven och vyerna även om man är rullstolsburen.

Läs mer: Ett mecka för friluftsliv

Det finns tre fina utsiktsplatser där man kan se några av reservatets sevärdheter. Vid Håvra hällar kan man titta på rester av flottartiden och se hur vattnet forsar över hällarna.

– Det sägs att man kan gå över här torrskodd. Med stövlar då förstås, säger Owe Norberg, museichef på Ljusdalsbygdens museum.

Han ska invigstala idag fredag och kommer att prata om områdets kulturhistoria. Som den långa mur man kan se vid Kölströmmen.

Läs mer: Beslutet togs 2015

Håvrahällar i mitten av Mellanljusnans naturreservat.

– Den är över hundra år gammal och byggdes för att underlätta flottningen, berättar han.

Också vid Lassekrog finns en imponerande mur att beskåda.

Under invigningshelgen kommer det att hållas flera tal och guidade turer, liksom löpning, filmvisning och det finns möjlighet att prova på flugfiske.

Vid Kölströmmen kan man se en mur som byggdes under början av 1900-talet för att underlätta flottningen och hindra erosion.

Vid Håvrahällar kan man med lite tur hitta en bombmurkla, en speciell svamp som är vanligast förekommande just vid Mellanljusnans strand. I niporna som bildats av inlandsisen kan man hitta mosippa, doftticka, ringlav och även fjällväxter, som följt med källor norröver.

Mellanljusnan är också känd för sitt fiske. Men det kunde lika gärna ha varit fyra vattenkraftstationer i området. Om det inte varit för en aktionsgrupp.

Läs mer: Insändare "Tacka aktionsgruppen"

Totalt 600 meter trätrottoarer finns i naturreservatet för att tillgängliggöra utsikten över Ljusnan.

I början av 70-talet ville kraftbolag bygga stationer i Mellanljusnan. För tre miljoner ville man köpa området och kommunstyrelsen i Ljusdal sa ja. Det ledde till att aktionsgruppen Rädda Ljusnan bildades. På kort tid fick man ihop 22 000 namnpåskrifter.

– Jag vara bara 10 år när jag och pappa badade vid Henriksfors och vi såg några kraftbolaget som var ute och satte upp markeringar. Det var så vi fick reda på det och på cykeln hem sa pappa: nu väntar en lång kamp för att få stopp på det här, berättar Jonny Mill, som var aktiv i aktionsgruppen.

Demonstrationståg på första maj.

Resten är historia. Folk engagerade sig: det arrangerades demonstrationståg, man gjorde utredningar, överklagade och många satte sina karriärer på spel, berättar Jonny Mill.

– När vi äntligen vann i kommunfullmäktige 1972, då kände jag att det var en vinst för demokratin. Att det lönar sig att engagera sig, säger han.

Bilder från Ljusdals kommunfullmäktige i april 1972, när nej-sidan vann med rösterna 29-20.

Även på 80-talet var Mellanljusnan hotad, men då satte aktionsgruppen återigen stopp för alla planer på kraftverk.

– Kampen blev lång, men att det nu är ett naturreservat känns som en vinst. En seger för oss som kämpat, säger Jonny Mill.

Läs mer: Ljusnankampen i ett nytt ljus

Jonny Mill med en av fanorna som användes i Aktionsgruppen Rädda Ljusnan.

Mer läsning