Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikapolisen: "Posten är en av de största leverantörerna av narkotika i Sverige"

Ungefär ett år har gått sedan polisen i Hälsingland satte ihop en narkotikagrupp på fyra poliser, däribland Oscar Thorén. – Vi har fått en mycket bättre bild av verkligheten och den problematik som finns än vad vi haft annars, säger han.

Annons

Det var i våras som en ny narkotikagrupp tillsattes i Hälsingland. Fyra poliser, två i norra och två i södra Hälsingland skulle få syssla med narkotikafrågor på heltid.

Verkligheten har dock sett annorlunda ut. Resursbrist inom polisen generellt har gjort att narkotikapoliserna fått rycka in i både akuta och större polisutredningar. Lägg då till sommar och semester så har den bortkopplade tiden, enligt Oscar Thorén, stigit upp emot månader totalt.

Oscar Thorén, polis i narkotikagruppen i Hälsingland.

Men. Det har visat sig att narkotikagruppen behövs, och man har kunnat se flera positiva effekter av det mer fokuserade arbetet. En bättre bild av hur verkligheten ser ut är bara en av dem.

Händer det större och allvarligare brott på skalan så kan narkotikapoliserna ha lättare att få tag på information på grund av de människor de träffar dagligen och de kontakter de knyter, enligt Oscar Thorén. Det är också vanligt att de i samband med husrannsakan upptäcker andra brott än narkotika, så som häleri och stölder.

Läs också: Kritiserad scientolog föreläste om droger för Bollnäsbarn: "Klart att det var dumt att föreläsningen blev av"

– Sen finns det andra fördelar med att ha en narkotikagrupp, som inte kan synas i statistik. Det är väldigt vanligt med olika typer av hot och våldsbrott som är kopplade till narkotika. Vi ser att det har blivit vanligare att man använder vapen och tillhyggen vid hot när man försöker driva in skulder och sådana saker. Där kan ju vi faktiskt genom våra åtgärder vara med och förhindra den typen av brottslighet. Men det är ingenting som syns i statistiken. Det är ingenting man kan mäta, säger Oscar Thorén.

Dels skulle han önska att de fick arbeta full tid med just narkotika, och inte lånas ut på andra uppdrag, och dels att samtliga fyra narkotikapoliser skulle få utbilda sig inom området. Något de hittills inte fått göra.

– Det finns olika typer av polisiära utbildningar och andra utbildningar, föreläsningar och seminarier som vi skulle vilja delta vid. Men än så länge har vi inte fått gå på någon utbildning eller motsvarande. Det behövs hela tiden för att kunna utvecklas och bli bättre. Så är det, säger Oscar Thorén.

Ett stort problem som blivit väldigt tydligt sedan narkotikagruppen infördes är en bristfällig lagstiftning när det kommer till posten.

Läs mer: "Vi måste prata om drogerna"

– Den är föråldrad som det ser ut nu. Du kan beställa grejer på internet, olika typer av nätdroger, men också den klassiska narkotikan som cannabis, amfetamin och liknande, säger Oscar Thorén.

Han menar också att mycket av den vanliga typen av narkotikadistribution sker via posten i dag.

– Det behöver alltså inte vara så att man beställer på internet, utan man köper det av någon som skickar det till dig. Det är också väldigt vanligt, säger han och fortsätter:

– Det finns ganska stränga regler när det gäller att undersöka postförsändelser och beslagta postförsändelser. Det är till förmån för mottagaren och de personliga integriteten. Det jag personligen skulle önska när man pratar internationellt är att vi hade fått en bättre lagstiftning för att kunna beslagta mer narkotika som skickas med posten.

Spice, som var högst aktuellt för några år sedan, har nu minskat och nästan försvunnit till förmån för cannabis och andra klassiska droger.

Den viktigaste frågan för narkotikagruppen i dag är att förhindra nya användare av narkotika. Det blir speciellt aktuellt när våren kommer, valborg och sommaren närmar sig. I övrigt jobbar de på som vanligt, vilket innebär uppsökande, störande verksamhet.

– Vi försöker hålla koll på var de här personerna befinner sig och ingriper mot dem om vi misstänker narkotikabrott, säger Oscar Thorén.

Just nu, generellt i Hälsingland, ser han mycket klassiska droger, så som cannabis, amfetamin och liknande. Spice, som var aktuellt för några år sedan har nästan försvunnit till förmån för ovan nämnda preparat.

En kommun som skiljer sig från övriga i Hälsingland är dock Söderhamn, där Oscar Thorén tycker sig se en oroväckande trend.

Läs också: Fler företag än i fjol stoppar alkoholförsäljning under School's out: "Det sänder bra signaler"

– Där är det lite mer vanligt med syntetiska opiater, tabletter av olika slag. Det är en lite oroväckande utveckling där. Det är mer vanligt att ungdomar blandar olika typer av preparat. Det ser vi inte riktigt på andra platser att man gör, inte i samma utsträckning i alla fall.

Har det hänt någonting allvarligt i samband med det hittills?

– Ja, jag kan inte säga någonting specifikt, men det har varit fler narkotikarelaterade dödsfall i Söderhamn, även i Bollnäs, men framförallt i Söderhamn. Det är ju ingen glädjande utveckling, säger Oscar Thorén.

Mer läsning

Annons