Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till omsorgen 2017

Omsorgsnämnden i Ljusdal kommer att få mer resurser 2017. Det beslutade kommunfullmäktige vid sammanträdet på måndagen.

Annons

På sammanträdets dagordning stod punkten budget för 2017 och långtidsplan för 2018-2019. Det fanns tre förslag: Valliansens, Socialdemokraternas och Miljöpartiets. Majoritetens som klubbats av kommunstyrelsen, vann också gehör i kommunfullmäktige. Det innebär att omsorgsnämnden, som ansvarar för bland annat äldreomsorgen, får 7,2 miljoner mer i budget nästa år.

–Vi vill sätta personalen främst och inte bara i ord utan också i handling, förklarade Lars Molin (M), kommunalråd. Det handlar om kompetenshöjning, nyanställningar och rekryteringsinsatser.

Men alla vara inte lika nöjda. László Gönczi (MP) menar att de ökade resurserna inte täcker behoven.

Läs mer: Het debatt i kommunstyrelsen inför kommunfullmäktige – "Ingen bryr sig"

Mer pengar till omsorgen i Ljusdal nästa år. Men alla är inte överens om att det räcker.

– Jag tycker faktiskt det är lite av en kommunalhistorisk händelse i Ljusdal att omsorgsnämnden äntligen får en ordentlig uppräkning i rambudgeten. Men i bästa fall räcker detta till upprätthålla status quo i omsorgen. Personaltätheten behöver öka och det räcker inte de här extrapengarna inte till, menade László Gönczi.

I omsorgsnämnden har man tidigare flaggat för att den behöver 498 miljoner kronor 2017 på grund av det stora antalet sjukskrivningar och att nämnden inte lyckats göra de besparingar som budget krävt.

Men med kommunfullmäktiges budget för nästa år blir det alltså 492 miljoner till omsorgen. Trots detta var Yvonne Oscarsson (V), ordförande i omsorgsnämnden, nöjd med budgeten.

– Det är en välarbetad budget och vi är glada för mer resurser till omsorgsnämnden.

Läs mer: Omsorgsnämnden gick med rejält underskott 2015

Yvonne Oscarsson, ordförande omsorgsnämnden, var nöjd med nya budgeten.

Harald Noreus (L) presenterade en teori om vad de höga sjukskrivningstalen i omsorgen beror på.

– Allt är inte arbetsrelaterat, utan det handlar ofta om att kvinnor dubbelarbetar. Att de måste göra hemarbetet också. Men det tror jag inte vi här i Ljusdal kan ändra på, det måste drivas på nationell nivå, sa han.

I Socialdemokraternas budgetförslag fanns fyra miljoner extra till personaltäthet inom omsorgen, extrapengar till kommunens arbete för att hjälpa människor i arbetslöshet och utanförskap, ytterligare satsning på att förbättra arbetsmiljö och arbetsförhållanden inom kommunen samt resurser till arbetet med värdegrund och jämställdhet.

Markus Evensson (S) tyckte att Valliansens budget var för fåordig och visionslös.

– Det finns noll och ingen politik i det här dokumentet. Jag ser ingen vilja att driva politik i kommunen.

Läs mer: "Den största utmaningen blir att få till ekonomin"

Regeringen har i vårpropositionen föreslagit extra medel till kommunerna. För Ljusdal innebär det preliminärt 21,6 miljoner kronor. Valliansen ville inte räkna in detta i budgetbeslutet nu utan avvakta riksdagens budgethantering.

Miljöpartiet valde i sitt förslag istället att räkna med statens kommunpengar och tillföra ännu mer resurser till både omsorgsnämnden och utbildningsnämnden.

Men det blev majoritetens budgetförslag som gick igenom. Lars Björkbom (KD), höll sig till Valliansens talepunkt kring budgeten:

– Det är den mest genomarbetade budgeten under min tid i politiken. Vi väljer att vänta med att räkna in statens pengar tills de är beslutade. Jag tror inte ens man får räkna med pengar som ännu inte beslutats.

Om Ljusdals kommun får extrapengar från staten, innebär det preliminärt 21,6 miljoner, som i så fall kommer att fördelas i en tilläggsbudget efter sommaren.

Mer läsning

Annons