Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lynchstämning på Facebook efter anmälan om sexofredande – polisen varnar: "Det är brottsligt"

Polisen tonar ner allvaret kring en polisanmälan om sexofredande mot en grupp flickor i Ljusdal. Men på Facebook uppmanar människor till våld och önskar livet ur de utpekade männen. Nu varnar polisen för att uppvigla till brott i sociala medier.

Annons

På Facebook har det den senaste tiden cirkulerat uppgifter om två män som åkt runt med en bil i centrala Ljusdal. Enligt påståenden ska dessa män ha gjort sexuella närmanden mot en grupp tonårsflickor, något som också polisanmälts.

Det har lett till en lynchstämning i sociala medier, där medborgare pekar ut misstänkta människor med bilder och uppmanar till våld.

Här är ett axplock av kommentarerna från Facebook:

Upprörda kommentarer på Facebook efter att det spridits uppgifter om ett misstänkt sexofredande.

Men trots att ilskan är stor i sociala medier vill polisen tona ner allvaret kring den uppmärksammade polisanmälan och betonar att inget brott kan styrkas.

– Åsikterna går isär. Det är inget allvarligt det här, förmodligen kommer det att läggas ner, säger polisens förundersökningsledare Kåge Pettersson.

Läs också: Hatstorm efter misstänkt inbrott: "Jag tyckte att det spårade ur"

Enligt polisen ska det röra sig om att de anklagade männen, som är mellan 25 och 30 år gamla, gjort gester med händerna som en grupp bestående av tre flickor i 15-årsåldern uppfattat som en sexuell handling. Männen, som förhördes av polisen under onsdagen, ger en annan version. De hävdar att det inte rörde sig om gester av sexuell karaktär och att flickorna också ska ha riktat gester mot dem.

– Enligt de uppgifter vi fått in så är det här uppförstorat, säger Kåge Pettersson.

Polisens presstalesman, Mikael Hedström, förklarar dock att polisen ser allvarligt på kommentarer på Facebook som uppmanar till brottslighet och våld.

Läs mer: Fotograf antogs vara inbrottstjuv

– Att hitta på egna upptåg för att försöka lösa något man anser är brottsligt ska man absolut inte hålla på med. Vi ser allvarligt på det. Är det så att man uppviglar till ett allvarligt brott så är det brottsligt. Det man ska göra är att kontakta polisen och låta polisen göra sitt jobb, säger han.

Att lägga upp eller dela bilder på misstänkta bilar eller personer i sociala medier varnar Mikael Hedström också för.

– Det är helt olämpligt. Att lägga upp bilder på någon bara för att man har en misstanke är helt främmande för lagstiftarna i Sverige. Det är också ett brott. Det är förtal, och det kan vara grovt förtal.

Läs även: I ljuset spricker trollen – här träffar vi näthatarna

Mer läsning