Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luffar för att lära mer om Sverige och svensken: "Det behövs fler perspektiv"

Han reser runt i landet genom sina Facebookvänner. I veckan hamande "landstrykaren" Johan B Löfquist i Ljusdal. Han har många tankar, bland annat kring den påstådda systemkollapsen i Sverige.

Annons

– Tanken är att jag ska skriva en bok om Sverige och det jag lärt mig hittills är att svensken är vänliga, snälla och lite räddhågsna.

Idén fick han när han hörde att det i Sverige rådde "systemkollaps" i höstas på grund av flyktingströmmarna. Stämmer det? frågade han sig.

– Så vitt jag kan se råder det ingen kollaps. På vinterhalvåret bor jag i ett slumområde, Kibera utanför Nairobi, och så pratar man om kollaps i Sverige?

Läs mer: En annan luffare i Hälsingland: "Folk kan bli lite chockade"

Han vill också lära sig mer om vanliga människors vardag. Berättelserna Johan B Löfquist samlar in lägger han ut på sin hemsida. Alltför mycket av historieskrivningen handlar om kungar, när det borde handla om den lilla människan, menar Johan B Löfquist.

– Det behövs fler perspektiv, helt enkelt.

Jonnie Hedqvist tyckte det var roligt att ta emot luffaren Johan B Löfquist. - Vi har haft väldigt intressanta samtal, säger han.

I Ljusdal var det Jonnie och Jenny Hedqvist som tog emot "lösdrivaren". Jonnie och Johan är Facebookvänner, men har aldrig träffats tidigare.

– Jag gillar hur han skriver och hans åsikter. När jag såg att han var i Gävle och behövde någonstans att bo en natt bjöd jag in honom.

Skulle du vilja luffa?

– Jag är ju lite av ett kontrollfreak och vill veta vart jag ska eller sova. Men jag gillar idén och frihetstanken.

Läs mer: Varför reagerar vi så starkt på tiggeriet?

Ett annat syfte med luffarresan är att diskutera hur folk ser på lösdriveri. För60 år sedan var det förbjudet, samtidigt som många har en romantisk bild av luffaren, som Oskar i Rasmus på luffen. Men när det kommer till romer och resandefolk, är synen ofta en annan, menar Johan B Löfquist.

–Vi har ett så kluvet förhållande till luffare. Därför vill jag utforska hur det blir när jag luffar och möter människor över hela landet.

Mer läsning