Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdals kommun JO-anmäls – diarieförde inte mejl på tre veckor

Det tog över tre veckor innan Ljusdals kommun diarieförde ett mejl gällande kommunens polisanmälan mot politikern Örjan Fridner. Nu anmäls Claes Rydberg och Ljusdals kommun till Justitieombudsmannen.

Annons

Ljusdals kommun har på senare tid hamnat i blåsväder för sin hantering av mejl och andra offentliga handlingar i samband med en dom i kammarrätten.

Nu kommer ytterligare kritik där kommunen inte anses följa lagen.

Läs mer: Efter kommunens vägran att lämna ut e-post – nu ska rutinerna ses över

Bakom anmälan står David Fridner, son till socialdemokratiska kommunpolitikern Örjan Fridner. Det var i maj som Örjan Fridner polisanmäldes av Ljusdals kommun på grund av misstankar om att ha tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag.

Läs även: Efter polisanmälan – S-politiker i Ljusdal tar timeout: " Det värsta som hänt"

I ett mejl som skickades till kommunchefen Claes Rydberg ville Örjan Fridner ha svar om vem eller vilka inom kommunen som fattat beslut om att polisanmäla honom. Men något svar fick han inte.

Drygt tre veckor senare ville hans son David Fridner ta reda på varför svaret uteblivit och begärde därför att få ut det aktuella mejlet som en allmän handling. Han passade också på att fråga när mejlet diarieförts.

"Det diariefördes igår", fick han som svar.

Ljusdals kommuns agerande har anmälts till JO.

Lite senare rättades beskedet. Mejlet hade diarieförts samma dag som David Fridner begärde att få ut det – alltså mer än tre veckor efter att det landade i kommunchefens inkorg.

– Det visade sig att den här handlingen inte överhuvudtaget hade diarieförts på flera veckor, trots att de uppenbarligen tyckte att det skulle göras. Jag tycker att det är så mycket i det här som är konstigt, säger David Fridner, som nu alltså anmält kommunens agerande till Justitieombudsmannen, som bedömer ärenden gällande offentlighetsprincipen.

Det kunde inte kommunchefen veta

I anmälan anmärker han också på att Claes Rydberg samma dag som mejlet begärdes ut skickat ett svar till Örjan Fridner där hans identitet avslöjas. "Jag beklagar att jag inte svarat på din fråga tidigare, men blev idag påmind genom din sons fråga", skrev Claes Rydberg i mejlet.

– Det var inget problem i det här fallet, men det kunde inte kommunchefen veta. Jag trodde att en myndighet skulle tänka på anonymitet och vara restriktiv när det när det gäller att sprida identiteter både internt och externt.

När vi når Claes Rydberg under fredagen känner han inte till JO-anmälan.

Kommunchefen Claes Rydberg vill läsa anmälan innnan han kommenterar den.

– Det måste jag läsa själv innan jag kan kommentera. Det kommer jag inte göra förrän i augusti. Jag har semester.

Men han ger ändå ett generellt svar på hur han ser på kommunens ansvar att diarieföra allmänna handlingar.

Läs också: Han vill att ledningen ska agera efter kritiken: "Vår verksamhet ska vara offentlig"

– Rent allmänt är det så att det inte finns något tvång att diarieföra i Sverige. Det enda man behöver diarieföra är sekretessbelagda handlingar. Övrigt ska förvaras i god ordning. Vi anser att mejl som ligger i en mejlbox är förvarade i god ordning, säger Claes Rydberg.

Du tycker inte att det är något man kan behöva göra ändå?

– Att diarieföra alla mejl som kommer in är ett stort arbete.

Nils Funcke, som är expert på offentlighetsprincipen, säger att det rent teoretiskt kan vara så att en kommun inte diarieför mejl överhuvudtaget.

– Men det kan också vara det omvända: Att alla e-brev, när ärendet är avslutat, betraktas som allmänna handlingar. Det är lite upp till den enskilde tjänstemannen hur man ser på öppenhet. Tjänstemannens syn på det brukar ofta vara en avspegling av den kultur som råder på myndigheten och vilka direktiv ledningen ger till tjänstemännen.

JO har ännu inte behandlat den aktuella anmälan och kan därför inte ge några kommentarer om fallet.

Läs mer: Ljusdals kommun skämmer ut sig – bryter mot lagen

Krönika: Så vill kommunen styra mediebilden: "Du ska inte angripa Claes Rydberg"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning