Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningens kritik efter SD-politikerns delningar: "Det är ytterst olämpligt"

Att dela länkar från sajter som Fria tider och Exponerat, som Ljusdalspolitikern Radislav Majstorovic (SD) gjort, är inte lämpligt. Det betonar Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg.

Annons

– Det är ytterst olämpligt att dela den typen av material, det är helt klart vår inställning, säger Roger Hedlund när han konfronteras med uppgifterna om Facebook-delningarna av partikollegan Radislav Majstorovic.

SD-politikern i Ljusdal har vid upprepade tillfällen delat material från bland annat Fria tider och Exponerat.

Läs mer: SD-politiker delar rasistiska sidor – poserar med Hitler-docka och vapen

– Man får väl ha en dialog med personen som gjort det och se om den förstår vad det innebär att dela den typen av länkar. För många gånger så finns det material på de där sidorna som kan verka harmlösa, men har man inte kollat bakgrunden och källorna till det hela kan man tro att det handlar om något annat än vad det är, säger Roger Hedlund.

Roger Hedlund, ordförande för SD i Gävleborg, tar avstånd från hatsajterna.

Varför har ni den ståndpunkten mot de här sajterna?

– Jag kan inte sajterna i detalj. Men andra som kan det har bedömt dem som ytterst olämpliga på grund av att de har åsikter som strider väldigt mycket med Sverigedemokraternas värdegrund. Våra företrädare ska inte dela länkar från sajter som står väldigt långt ifrån vad Sverigedemokraterna står för.

Sverigedemokraternas gruppledare i Ljusdal, Lars G Eriksson, har dock inte samma nolltolerans mot hatsajter.

– Man ska ju inte förmedla sånt som är olämpligt, naturligtvis.

Tycker du att det är olämpligt att dela material från exempelvis Fria tider?

– Det behöver det inte vara överlag. Jag kan inte tänka mig att allting som förekommer där är olämpligt, men det finns kanske inslag av det. Det är mycket möjligt, säger Lars G Eriksson.

Läs även: Svårt för SD efter avhopp i Ljusdal – ersättare tackar nej

Radislav Majstorovic säger att han inte tar någon hänsyn till partiets syn på de aktuella sajterna.

– Jag bryr mig inte. Det är inte ett kommunistiskt system. Partiet kan inte beordra hur folk ska tänka. Jag är inte beroende av SD. Jag har funderat på att inte ha några uppdrag under nästa mandatperiod, det är inget jag vill syssla med egentligen, säger Radislav Majstorovic och fortsätter:

– Man behöver inte ha några större referenser för att hamna där. Det finns ju renodlade nazister som sitter i politiken på Sverigedemokraternas mandat, nere i Dalarna.

När det gäller bilderna där Ljusdalspolitikern poserar med vapen och en Hitler-docka vill ordförande Roger Hedlund inte ge några kommentarer förrän han själv sett dem.

Men Radislav Majstorovic vill betona att han absolut inte är nazist och påpekar att det på hans Facebook-sida även finns bilder som visar att han besökt det gamla koncentrationslägret Auschwitz, och att han alltid tar avstånd från all form av nazism och fascism.

Läs också: Fler förändringar inom SD i Ljusdal – han lämnar förtroendeuppdrag

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons