Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursdeltagare om Vedic art – "Det är som skapande meditation"

Konst som kommer inifrån, som inte är förutbestämd och som inte följer några regler. Tre kvinnor från kommunen träffades på lördagen för att delta i en Verdic art-kurs i Färila.
– Det går inte att beskriva Vedic art, det måste upplevas, säger Katarina Svalberg, kursledare.

Annons

En trappa upp i huset bredvid kyrkogården i Färila har tre kvinnor möts för att skapa, för att finna ro och för att umgås. Tillsammans går de kursen Vedic art som Katarina Svalberg håller i och på lördagen var det andra kurstillfället.

– Vi utvecklar oss själva lika mycket som vi utvecklar måleriet när vi går den här kursen. Det är ingen lärare som säger åt oss hur vi ska göra, det lär vi oss själva, säger Susanne Ohlsson, kursdeltagare.

Se kursdeltagarna och Katarina Svalberg berätta om Vedic art:

Borden är täckta av plast, golvet under likaså. I det här rummet ska det få finnas plats för kreativitet, och det gör inget om färgen hamnar utanför eller om penseln slinter.

De tre kvinnorna kring bordet sitter djupt försjunkna över sina målningar.

– Nu tror jag att jag är klar, fast jag vet inte heller, säger Susanne Ohlsson och tittar på sin målning.

– Man får helt enkelt bestämma sig för om man är klar, annars kan man måla i en evighet. Så gjorde jag, säger Britt-Maria Persdotter.

Susanne Ohlsson hänger till slut upp målningen på bomullslinan bakom henne där de andra målningarna hänger.

Kursdeltagarna Britt-Marie Persdotter, Ljusdal, Susanne Ohlsson från Järvsö och Carina Brännmark från Ljusdal träffades hemma hos Katarina Svalberg i Färila.

Vedic art är en kunskap som härstammar från Indien och som har många grenar på sitt träd. Det är en konstform som syftar till att utövaren målar precis vad den känner just då från övningar som ges. Och utan krav på vad motivet slutligen ska bli.

Läs även: Konstnär som odlar sin galenskap

– Jag läser en övning och sedan målar man utefter det. Ingenting är bestämt innan, säger Katarina Svalberg, handledare i kursen.

– Människor är så stressade i dag, och vi behöver något som är kravlöst, som det här, säger kursdeltagaren Britt-Marie Persdotter från Ljusdal.

Katarina Svalberg är kursledare i Vedic art.

Katarina Svalberg som håller i kursen säger att hon inte är någon lärare för kursdeltagarna. Varje enskild individ skapar utifrån sig själv och det finns inget rätt eller fel menar hon.

Läs också: Måleri för själen

– Det känns mer som att jag lotsar eftersom jag har kunskapen och materialet, jag är ingen lärare, säger Katarina Svalberg.

– Det är så härligt med Vedic art att inte veta vad det blir till slut. Att det är helt kravlöst, säger Katarina Svalberg.

Susanne Ohlsson från Järvsö tycker att Vedic art ger henne ett lugn.

Mer läsning