Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Så undviker kommunen granskning – låter offentligheten ta semester

Ljusdals kommuns öppenhet är under lupp. Och det verkar onekligen vara välbehövligt. För just nu undviker kommunen granskning – på grund av att offentligheten tagit semester.

Annons

Läs även: Krönika: Ljusdals kommun skämmer ut sig – bryter mot lagen

I sommartider är det inte ovanligt att vissa verksamheter stannar upp och går på sparlåga när semesterrätten slår till med full kraft. Och i många fall fungerar det bra.

Men när det gäller offentlighetsprincipen är det inte acceptabelt att ha sommarstängt.

För oss som granskar makten och dagligen försöker hålla koll på det senaste som hänt (eller inte hänt) inom kommunen är det en grundläggande förutsättning att nyttja offentlighetsprincipen, som ger allmänheten rätt till insyn i myndigheters verksamheter.

Utan den lagen vore vi på många plan helt bakbundna. Det gäller året om – även på sommaren.

Men där skiljer sig nog min bild ganska kraftigt från den Ljusdals kommun har. Det visas just nu väldigt tydligt när kommunens offentliga apparat rör sig i slow motion.

Hur lugnt kan man ta det på semestern egentligen? Det är en fråga för Ljusdals kommun.

Normalt har kommunen åtta personer som arbetar på kommunkansliet (som i regel hanterar många ärenden gällande allmänna handlingar). Just nu återstår bara en. Resten har gått på semester.

Jag upplever att personalen på kommunkansliet alltid är hjälpsam och i de allra flesta fall har bra koll på vilka krav som ställs på dem enligt lag.

Men när ledningen tillåter att majoriteten av personalstyrkan går på semester utan ersättande vikarier fungerar inte den demokratiska processen som den ska. Och bestämmelserna om att utlämnande av handlingar ska hanteras "skyndsamt" har svårt att efterföljas.

Lägg där till en kommunchef som tycker att beslut om allmänna handlingar kan vänta över utlandssemestern så råder det inga tvivel om att offentligheten satts på undantag i Ljusdals kommun.

Läs mer: Kommunchefen tar semester – struntar i lagen: "Förtjänar stark kritik"

Det här innebär i ett första steg att mitt jobb blir betydligt svårare och att mycket av arbetet tar längre tid. På samma sätt drabbar det mina journalistkollegor och alla andra som har intresse av att granska kommunen.

Offentlighetsprincipen är en grundbult i den svenska demokratin. En sådan får helt enkelt inte ha semesterstängt.

Läs också: Så vill kommunen styra mediebilden: "Du ska inte angripa Claes Rydberg"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons