Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Så kan Pokémon Go rädda din kommun – fånga din egen politiker

Tänk om du kunde fånga en Pokémonpolitiker, träna upp den efter tycke och smak, och på samma gång lära dig mer om hur din kommun styrs. Om jag får bestämma kommer det snart råda Pokémonfeber i kommunhusen runt om i landet.

Annons

Om jag någon gång skulle tröttna på mitt nuvarande arbete har jag min alternativa yrkesbana klar för mig: Bli en svinrik apputvecklare.

Och nu känns det som att framgångarna är inom räckhåll.

Jag har nämligen kläckt en idé som sannolikt kommer att revolutionera vår syn på kommunpolitiken. Allt tack vare den senaste tidens spelsuccé Pokémon Go.

Tänk er att allt det tråkiga med politiken fusioneras med den nostalgiska spelglädje som nu sprids som en löpeld bland unga. Tänk er att ett helt nytt begrepp föds: Pokémonpolitiker.

För att illustrera ungefär hur det skulle kunna se ut har jag här skapat en lista över hur potentiella Pokémonpolitiker skulle kunna se ut i Ljusdals kommun.

Listan hittar du här: Här är Ljusdals politiker – som Pokémons

Erik Strömberg hoppas på en ny app, där det är möjligt att fånga Pokémonpolitiker.

Läs också: När nostalgi började handla om Pokémon och slutade handla om kasettband

En promenad till kommunhuset skulle plötsligt förvandlas till ett äventyr, där sällsynta förtroendevalda politiker dyker upp där du minst anar det. I ren lycka utbrister du "Gotta catch’em all", samtidigt som du kastar en pokéboll mot det sittande kommunalrådet.

Väl i fångenskap är det lätt att ta reda på mer om Pokémonpolitikerns egenskaper och politiska ideologi. Kanske känner du för att vara med och påverka?

Då kan du”träna” din politiker genom att tycka till och framföra dina egna synpunkter om hur kommunen borde styras. Har du tur kommer ni överens och kommunalrådet "levlar" upp några snäpp.

Jag tänker mig att ett flertal svenska kommuner och Nintendo kan lansera den första versionen av spelet våren 2017, om allt faller på plats.

Även om denna krönika kan framstå som aningen oseriös vill jag poängtera att den här typen av tankebanor inte vore så dumma för dagens politiker att ta till sig. Om unga ens ska fundera på att bry sig om den demokratiska processen bakom det som sker i deras hembygd krävs det en aptitlig paketering. Där unga kan involveras på deras egna premisser.

Långa drapor i fullmäktigestolen och stela torgmöten känns inte som det vinnande receptet då. Så låt oss få fart på det här.

Pokémonpolitiker, ge er till känna!

Läs även: Landshövdingens uppmaning: Ut och spela Pokémon go i min trädgård

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons