Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Dags att sluta köra på säkra kort och anta utmaningar

Det är mycket som jag skulle vilja göra men som jag inte vågar eller tror att jag kan. Jag är helt enkelt rädd för att misslyckas, att något ska gå fel och att jag får ångra det jag gjort.

Annons

Det är mycket som jag skulle vilja göra men som jag inte vågar eller tror att jag kan. Jag är helt enkelt rädd för att misslyckas, att något ska gå fel och att jag får ångra det jag gjort. Men vad är egentligen så fel med det? Skulle jag misslyckas har jag med största säkerhet lärt mig något på kuppen. Så brukar det ju alltid vara, men självklart glömmer jag det, blir osäker och kör på det säkra kortet – struntar i utmaningen och låter det vara. Då kan man ju inte göra något fel. Nej, jag får faktiskt tänka om när det gäller att pusha mig själv över olika gränser.

Som att bo utomlands till exempel. Jag älskar att bo i Sverige och skulle aldrig kunna bo i något annat land flera år i rad utan att åka hem emellanåt. Jag måste ha en bit av Sverige, helst hela kakan. Men samtidigt älskar jag att se andra platser där allt är annorlunda, vilket jag påminns om varje gång jag reser.

När min äldre syster flyttade till USA som 19-åring var ingen i familjen beredd på att hon skulle bli kvar i flera år (med undantag för hemresor en gång per år eller vartannat år). Men hon började ganska snabbt trivas med att bo utomlands, vilket inte är allt för svårt att förstå. Samtidigt har hon längtat hem till Sverige och är lika glad varje gång hon får köpa lösgodis, äta svensk mat och bara njuta av en promenad i skogen. Jag förstod aldrig grejen med att bo utomlands så länge i flera år, hur hon kunde ”klara sig” utan allt som hade med vårt avlånga land att göra.

Personen som fick mig att se möjligheterna istället för begränsningarna med att resa och bo utomlands, var min pojkvän. Tack vare honom har jag fått se otroliga platser som jag aldrig skulle ha fått göra om jag inte hade träffat honom. För några år sedan hade vi turen att bo i Beijing, Kina, i nästan ett år. Där och då älskade jag att få se alla skillnader och kontraster till Sverige, så som maten, människorna, naturen och framförallt det svåra språket. Under tiden studerade jag kinesiska och kunde vid resans slut förstå en hel del och göra mig själv förstådd. Det var en mäktig känsla, att uppnå något som jag innan inte alls kunde se mig själv göra. Det är just det som jag ska fortsätta med. Våga och göra.

Så vad skulle kunna gå fel om jag chansar och bor i ett annat land en period? Egentligen inget. Trivs man inte åker man bara hem, svårare är det inte. Sverige finns kvar. Självklart ska man alltid följa magkänslan, men också våga testa på det okända. Det är dags att sluta köra på alla säkra kort och anta fler utmaningar. En sådan utmaning antog jag ju faktiskt i sommar, att jobba på en plats där jag från början inte kände någon. Det är precis sådant som jag växer av. Det gäller bara att komma ihåg det emellanåt.

Mer läsning

Annons