Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen satsar på Almedalen – vill skapa intresse för industrisatsning i Ljusdal

Kommunen vill skapa större intresse för planerna på en kretsloppsanpassad odling i Ljusdal. Nästa vecka satsas det därför på Almedalen.

Annons

– Vi har pratat mycket om att marknadsföra kommunen, och det här tycker jag är ett fantastiskt sätt att göra det på, säger kommunalrådet Lars Molin (M).

Kommunfullmäktige har sedan tidigare sagt ja till att ge Närljus 600 000 kronor att använda för att hitta finansiärer till en ny kretsloppsanpassad odlingsindustri i Ljusdal.

Läs också: Ljusdal vill gå vidare med odlingsindustri – satsar över en halv miljon kronor

Nu är jakten i full gång. Och hittils har det gått bra, säger Närljus vd Stefan Wennerstrand.

– So far so good. Med den här typen av arbete kan man inte säga att det gått bra förrän vi har bläck på papperet. Men vi kan säga att intressenter och dialog med marknaden har ökat i farlig fart utan att vi ens gått ut med RFI-processen. Så det går väldigt bra just nu.

Närljus vd Stefan Wennerstrand är taggad inför Almedalen.

Men för att projektet ska få ytterligare ett lyft kommer en marknadsföringsinsats göras i Almedalen nästa vecka. Det drar igång redan på måndag där Ljusdals kommun och Närljus blivit medbjudna av Region Gävleborg till att delta i ett seminarium på temat hållbarhet och mat.

Läs även: Regionen storsatsar på Almedalen – skickar dit 22 tjänstemän

Och på onsdagen visar kommunen upp sig i samarbete med Ramböll och Teknikföretagen under två olika seminarium. Där är det tänkt att fisk- och grönsaksodlingsprojektet i Ljusdal ska visas som exempel på cirkulär ekonomi och hur den kan växa fram. Klimatsmart mat som exportframgång är ytterligare ett tema för dagen.

Almedalen ska lyfta intresset för en framtida odlingsindustri i Ljusdal, hoppas Närljus.

Läs mer: Energistrategen satsningen: "Ljusdal är ett jättebra ställe att göra det här på"

Kommunen uppger att det redan idag finns fisk- och grönsaksodlare som anmält intresse för att satsa i Ljusdal. Målsättningen är att hitta aktörer som vill investera i en klimatsmart anläggning som ska ägna sig åt storskalig kretsloppsanpassad odling av fisk och grönsaker.

– Nu lyfter vi ut förfrågan och gör den tillgänglig för marknaden, säger Stefan Wennerstrand.

Lars Molin är glad över sättet som Ljusdal blivit medbjuden till Almedalen.

En del har hunnit hända sedan Ljusdals kommun presenterade planerna i februari.

TV: Se hela presskonferensen där planerna presenterades

– Själva marknadsföringen som sker i Almedalen kostar inte kommunen något. Det är roligt att olika organisationer tycker att det som sker i kommunen är spännande och därför bjuder med oss. Projektet men den cirkulära odlingen har fått stor uppmärksamhet. Ramsjöprojektet likaså.

Totalt finns det 220 hektar mark att tillgå för storskalig livsmedelsproduktion i kommunen. Och tanken är att projektet ska kunna skapa över 500 nya jobb.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons