Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen om arvodeshärvan i Ljusdal – kommunen ska lita på nya företagare

Hur ska politiker som driver egna företag styrka sina inkomstuppgifter? Den frågan ställer Örjan Fridner (S) till kommunchef Claes Rydberg efter härvan som började med en polisanmälan mot socialdemokraten.

Annons

Det var i maj tidigare i år som Ljusdals kommun lämnade in en polisanmälan mot Örjan Fridner. Anledningen var att han misstänktes för att ha tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag.

Sedan dess har ärendet utvecklats till en härva. Det senaste: under en presskonferens i slutet av juli presenterade Socialdemokraterna vad de menar är bevis för Fridners oskuld.

Läs mer: Här är Fridners nya bevis i arvodeshärvan: "Det är karaktärsmord"

– Jag har gjort motsatsen till vad de beskyllt mig för, sa Örjan Fridner själv under presskonferensen.

Presskonferens om polisanmälan mot Örjan Fridner.

Polisanmälan mot oppositionspolitikern grundade sig i den förväntade månadsinkomst denne uppgett som grund för sitt politikerarvode. En summa som han själv menar att han i realiteten inte varit i närheten av.

De nya bevis som Socialdemokraterna har tagit fram kommer från Försäkringskassan där det visar sig att hans inlämnade uppgifter om en årsinkomst på 360 000 kronor visade sig vara i underkant tilltagna.

Enligt Försäkringskassan beräknas årsinkomsten till 523 000 kronor – vilket skulle berättiga honom till en större ersättning än den han erhållit.

Örjan Fridner har nu skickat ett brev till kommunchef Claes Rydberg där han bifogat intyget från Försäkringskassan. Nu vill han också ha svar på ett antal frågor. Örjan Fridner vill veta om detta förändrar kommunens syn på vad han har rätt till i form av ersättning för förlorad arbetsinkomst. Han vill också veta vad ersättningsnivån ska ändras till och om det påverkar de utbetalningar som gjorts bakåt i tiden.

Han vill också veta hur han ska redovisa sina inkomstuppgifter. Kan man göra det på annat sätt än via Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans finns det ett undantag för nya egenföretagare.

"Om du har ett nystartat företag och låga inkomster får du en SGI (sjukpenninggrundande inkomst) som motsvarar den SGI som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått."

Detta gäller under de två första åren med företaget.

Enligt detta borde det inte vara fullständigt orimligt att ange en summa som skulle ge en lön på 30 000 kronor i månaden.

70-årige och pensionerade Örjan Fridner själv har medgett att det kanske var en väl tilltagen summa, men han har också sagt att han hade hoppats att företaget skulle gå så pass bra att den månadslönen blev reell.

Personalchef Maria Carlgren var den som lämnade in polisanmälan mot Örjan Fridner, hon sa då till Helahälsingland.se att det handlar om uppsåtet, att det Örjan Fridner misstänks ha gjort har pågått systematiskt.

Hon har dessvärre inte gått att nå för en kommentar.

Claes Rydberg, kommunchef i Ljusdals kommun

I kommunens reglemente står det att egna företagare ska ange sin förväntade årsinkomst utifrån Försäkringskassans uppgifter om sjukpenninggrundade inkomst "eller styrka förväntad inkomst på annat lämpligt sätt."

Annat lämpligt sätt, vad innebär det?

– Man kan till exempel be någon att man har en förväntad inkomst i sitt nystartade företag. Det kan vara från en bank till exempel som kan se att man har affärer så att det borde kunna generera en viss intäkt i rörelsen, säger Claes Rydberg, kommunchef i Ljusdals kommun.

Han styrker vidare att det handlar om en prognos. Vad företagaren tror att denne kommer att tjäna under året.

– Det är en ganska generös regel från kommunen att man kan lämna en prognos, säger Claes Rydberg.

Om man då startat ett företag och lämnar in en prognos, kan kommunen då se den som rätt eller fel, oavsett vad prognosen säger?

– Om en person lämnar in en sådan prognos, då litar kommunen på det, säger Claes Rydberg.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons