Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsötjej finalist i årets Riksfototävling

En stjärnhimmel i Sörby och en morfar. 17-åriga Anna Tofilovskis bilder har gått till final i årets Riksfototävling. Hon är nu en av tre finalister som kan vinna utmärkelsen Årets ungdomsfotograf.

Annons

17-åriga Anna Tofilovski från Järvsö är en av tre finalisterna som är nominerade till utmärkelsen Årets ungdomsfotograf i Riksfototävlingen 2016, som Riksförbundet svensk fotografi anordnar varje år.

– Det känns jätteroligt. Det var väldigt oväntat. Jag förväntade mig inte att bli en av finalisterna, säger hon.

En av bilderna som tog Anna Tofilovski till final i Årets riksfototävling.

Varje deltagare fick skicka in några bilder som sedan bedömdes av domare. Anna tävlade med en bild föreställande en stjärnhimmel i Sörby och två bilder på hennes morfar.

– En av bilderna är en närbild på min morfars öga. Den är i svartvitt och hans ansikte är rynkigt, säger Anna Tofilovski.

Läs också: Hans från Alfta tog årets humorbild i Riksfototävlingen

Till vardags studerar Anna vid Slottegymnasiet i Ljusdal där hon läser estetiska programmet med medieinriktning. Hon berättar att hon helst fotograferar naturen

Anna Tofilovski är 17 år och studerar vid estetiska programmet inrikting medieproduktion i Ljusdal.

Vad är det roligaste med att fotografera?

– Jag tycker att det är roligt att man kan vara kreativ när man tar kort. Man kan göra så mycket med en bild och ta fram så mycket, mer än vad man ser med bara ögat. Som min bild på stjärnhimlen, man kan göra så att man verkligen ser stjärnorna, säger hon.

Stjärnhimmel över Sörby i Järvsö, där Anna bor.

Är foto något som du vill arbeta med i framtiden?

– Jag vet faktiskt inte just nu. Jag fotograferar bara för att det är roligt. Jag vill gärna fortsätta läsa vidare efter gymnasiet och hålla på med foto på något vis, säger hon,

Den 7-8 maj avgörs finalen i Riksfototävlingen, som i år går av stapeln i Bollnäs. Bilderna som gått till final i de olika kategorierna kommer sedan att ställas ut på Kulturhuset i Bollnäs.

Mer läsning

Annons